Nieuws

Shell-topman verdiende op 1 januari al meer dan minimumjaarloon

Topman Ben van Beurden van olie- en gasconcern Shell had op de middag van 1 januari al evenveel verdiend als iemand met een minimumloon in heel 2020. Het minimumjaarloon is circa € 21.500.

Dat meldt het FD op basis van gegevens van vakbond FNV. Van Beurden zou om 14.26 uur in de middag op nieuwjaarsdag al het minimumjaarloon hebben verdiend. De FNV hanteert de vergelijking om te bezien hoe het salaris van topbestuurders in het bedrijfsleven zich verhoudt tot de verdiensten op de werkvloer. 

Naast de Shellbaas zou ook de topman van Unilever, Alan Jope, op 1 januari al een minimumjaarloon hebben vergaard. Hij had daarvoor iets langer nodig, tot iets na zes uur 's avonds. De nummer drie op de ranglijst van de FNV, Philips-ceo Frans van Houten, zat op 2 januari even na tien uur 's ochtends aan het bedrag van € 21.500.

Minimumloon

Onder de veertien namen op de lijst zijn ook de topmannen van de drie Nederlandse grootbanken. Enige topvrouw in de lijst is Herna Verhagen van PostNL, die tot vanmorgen nodig had om het minimumjaarloon te halen. Hekkensluiter is NS-topman Roger van Boxtel, die pas in de vroege morgen van 15 januari aan het genoemde bedrag komt. Evengoed een hele vooruitgang sinds zijn jaren als Kamerlid en minister.

De FNV publiceert de ranglijst van grootverdieners nu als onderdeel van een oproep voor een hoger minimumloon van € 14 per uur. Momenteel is dat voor iemand met een veertigurige werkweek maar € 9,54. De overheid bepaalt twee keer per jaar het wettelijk minimumloon.

VK en VS

Het berekenen van het moment waarop een topman of -vrouw het jaarsalaris van een werknemer heeft verdiend is vooral in het Verenigd Koninkrijk populair, aldus het FD. De dag waarop de topbestuurder het salaris van de gemiddelde werknemer binnen heeft wordt daar Fat Cat Day genoemd.

In de VS worden vergelijkbare ranglijsten gepubliceerd. Daaruit bleek recent onder meer dat Disney-topman Bob Iger vorig jaar in totaal voor ruim 65 miljoen dollar aan beloning opstreek, tegen ruim 46 duizend dollar voor een gemiddelde Disney-werknemer. Een 'ceo pay ratio' van 1.424 tot 1.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.