Nieuws

Accountants: 'Lijsttrekkersverkiezing CDA moet over'

De lijsttrekkersverkiezing bij het CDA was dusdanig slecht georganiseerd dat het niet mogelijk was voor het partijbestuur om een winnaar aan te wijzen.

Dat schrijven twee registeraccountants in een brief aan het bestuur van het CDA. De brief is al sinds eind augustus in handen van het bestuur. De politieke redactie van RTL Nieuws heeft de brief onlangs in handen gekregen. De namen van de accountants zijn bij de RTL Nieuws-redactie bekend.

De lijsttrekkersverkiezing, die plaatsvond in juli van dit jaar, ondervond meerdere problemen met het digitale stemsysteem. De eerste ronde van de verkiezing werd ongeldig verklaard omdat bleek dat het mogelijk was om valse stemmen uit te brengen. In de tweede ronde ontvingen kiezers bevestiging van hun stem met daarin de verkeerde kandidaat.

Het partijbestuur liet destijds een onderzoek uitvoeren door een ICT-bureau, dat concludeerde dat Hugo de Jonge terecht tot winnaar was uitgeroepen. Volgens de accountants, die geen CDA-leden zijn, kan die conclusie niet worden getrokken, omdat er allerlei waarborgen missen in de organisatie, waardoor een betrouwbare uitkomst niet mogelijk is.

Het CDA zegt in een reactie bekend te zijn met de brief en die ook beantwoord te hebben. "Alle inhoudelijke opmerkingen waren reeds bekend en zijn onderdeel geweest van besprekingen in bestuur en met de lijsttrekkerskandidaten. Het door ons ingestelde onafhankelijke onderzoek geeft antwoord op de gestelde vragen en bevestigt dat er geen grove onregelmatigheden zijn gevonden die van impact zouden zijn geweest op de uitslag van de stemming."

RTL Nieuws-artikel: 'Accountants: lijsttrekkersverkiezing CDA zat vol fouten'

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.