Nieuws

'Arbeidsinspectie gaf jarenlang onterechte en te hoge boetes'

De Inspectie SZW legt sinds invoering van een hardere fraudeaanpak in 2013 stelselmatig onterechte en te hoge boetes op voor overtreding van arbeidsregels.

Dat schrijft het FD op basis van een analyse van tientallen rechtszaken en gesprekken met advocaten. Zij vergelijken het harde beleid met de kinderopvangtoeslagaffaire, die duizenden ouders in financiële problemen bracht.

Vooral kleine ondernemers zijn de dupe. De Inspectie deelde de afgelopen zeven jaar zo'n 20 duizend boetes uit van opgeteld ruim 200 miljoen euro. Uit het jaarverslag 2019 blijkt dat de dienst dat jaar ongeveer 15 procent van de boetes na bezwaar helemaal of deels moest terugbetalen.

Het kabinet-Rutte I kwam in 2013 met een "harde fraudeaanpak" voor "afschrikkend effect". De wetswijziging met de aanscherping regelde ook het strenger controleren op kinderopvangtoeslag. De wet gaat er volgens advocaten bij voorbaat van uit dat verdachten frauderen. "Maar de meeste bedrijven overtreden de regels niet moedwillig", zegt advocaat Maayke Maas-Cooymans. "Heel vaak dacht de ondernemer er alles aan gedaan te hebben."

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.