Nieuws

Vijlbrief: belastingkorting levert extra banen op

De investeringskorting (BIK) die het kabinet wil invoeren, zorgt ervoor dat bedrijven blijven investeren in productiecapaciteit. Dat levert extra banen op, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) in de Tweede Kamer.

Hij verklaart zich bereid het Centraal Planbureau dat te laten doorrekenen. De oppositie is erg kritisch over de maatregel, waar de komende twee jaar bij elkaar 4 miljard euro voor is uitgetrokken. Het is volgens de PvdA, SP en GroenLinks maar de vraag of de maatregel wel echt extra banen oplevert. Zij spreken van een cadeautje voor het bedrijfsleven.

Vijlbrief benadrukt dat de belastingkorting tijdelijk is, en dat die wordt betaald door een eerder beloofde lastenverlichting voor grote ondernemingen nu niet door te laten gaan. De financiële ruimte die gereserveerd was voor een verlaging van de belasting op bedrijfswinsten boven de twee ton, wordt op die manier gerichter ingezet, betoogt hij.

Als investeringen opdrogen, raakt dat de economie niet alleen op de korte termijn, benadrukt Vijlbrief. Hij waarschuwt voor een "veel langduriger effect". Daarom wil het kabinet bedrijven stimuleren om al geplande investeringen juist naar voren te halen. De regeling kan alleen worden gebruikt voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen, die ook nog binnen 2,5 jaar in gebruik moeten worden genomen.

CO2-taks

Vijlbrief zegt verder dat de CO2-heffing ervoor zal zorgen dat bedrijven meer investeren om de klimaatdoelen te halen. Ook de versoepeling van de regels waarvoor het kabinet heeft besloten om de industrie in de coronacrisis tegemoet te komen, zullen daar niets aan veranderen.

Vijlbrief zelf vindt de CO2-heffing "intelligent vormgegeven". Bedrijven krijgen dispensatierechten, waardoor de industrie naar verwachting in 2024 echt gaat betalen voor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), tenzij bedrijven de uitstoot terugbrengen. Maar oppositiepartij GroenLinks vindt dat helemaal niet zo slim, omdat het risico volgens Kamerlid Bart Snels is dat Nederland zo de doelen voor 2030 niet haalt.

Het klopt dat wij in de eerste jaren relatief royaal zijn richting de industrie met de dispensatierechten", zegt Vijlbrief. Maar dat verandert volgens hem "niets aan investeringen van bedrijven op het gebied van CO2-bestrijding". Bedrijven kijken namelijk naar de lange termijn, stelt de bewindsman, en zullen volgens hem rekening houden met de gevolgen vanaf 2024 als ze de uitstoot niet flink verlagen.

De CO2-uitstoot moet in 2030 met bijna de helft zijn gedaald ten opzichte van 1990. Mogelijk wordt het reductiedoel nog bijgesteld naar 55 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de industrie vorig jaar verantwoordelijk voor bijna een derde van de uitstoot van broeikasgassen als CO2.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.