'Banken kunnen criminaliteit nog beter aanpakken'
Banken kunnen nog meer doen om de aanpak van criminele praktijken zoals witwassen verder te verbeteren. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is er nog veel "verbeterpotentieel" in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit, ondanks de flinke inspanningen die al zijn geleverd op dit gebied.
De centrale bank geeft aan dat banken de afgelopen tijd hun "poortwachtersrol" duidelijk hebben verbeterd en veel investeringen hebben gedaan in mensen en middelen om effectiever criminelen buiten de deur te houden. "Maar er is nog veel werk te doen. De maatschappelijke tolerantie is laag en boeven ontwikkelen steeds nieuwe methodes. Dus we moeten ons blijven inzetten", aldus toezichtdirecteur Else Bos van DNB.
Er zal dan ook door DNB worden toegezien dat instellingen de komende jaren nog meer structurele maatregelen gaan nemen bij het effectiever voorkomen van criminele praktijken. Dat kan bijvoorbeeld door nog meer samenwerking met autoriteiten en ook betere internationale samenwerking.
Eerder dit jaar werd bekend dat Nederlandse banken hun krachten bundelen in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. De banken richten samen een organisatie op die individuele transactiegegevens bij elkaar brengt en doorspit op aanwijzingen van criminele netwerken. Samen investeren ze tientallen miljoenen in die organisatie, waar over zo'n vijf jaar waarschijnlijk honderden mensen werken. De initiatiefnemers zijn ING, ABN AMRO, Rabobank, Volksbank en Triodos Bank.
Naar schatting wordt in Nederland jaarlijks voor 16 miljard euro witgewassen. De laatste jaren kwamen pijnlijke tekortkomingen bij Nederlandse banken naar boven. Zo trof ING in 2018 een megaschikking met het Openbaar Ministerie van 775 miljoen euro, wegens het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Ook bij banken in het buitenland speelden veel kwesties.
DNB kwam ook met andere punten rond toezicht, waaronder de snelle technologische ontwikkelingen. Daarbij wordt data steeds belangrijker. DNB spreekt financiële instellingen er dan ook op aan dat ze hier hun zaken goed op orde hebben. Het gaat bijvoorbeeld om de volledigheid en de juistheid van data, maar ook om goede beveiliging tegen cyberaanvallen.
Duurzaamheid is eveneens een belangrijk thema. Volgens DNB vraagt een goede beheersing van duurzaamheidsrisico's bij financiële instellingen nog meer aandacht. De afgelopen jaren werd onderzocht hoe klimaatverandering, de energietransitie en biodiversiteitsverlies instellingen kunnen raken. De volgende stap is dat zij dit integreren in hun beleid en risicobeheersing en dat DNB dit verder integreert in het toezicht.
Bron: ANP
Gerelateerd

FIU-Nederland: nieuw meldformulier accountants
De FIU-Nederland heeft om het melden makkelijker te maken speciaal voor accountants een nieuw en vereenvoudigd formulier ontwikkeld voor het melden van ongebruikelijke...

OM gaat nader in op bestuur-Zalm in witwaszaak ABN
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat dieper in op de rol van het voormalige ABN Amro-bestuur onder leiding van Gerrit Zalm bij de vermeende overtredingen van antiwitwaswetgeving.

'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...

Pheijffer: 'Lakeman doet wat een goed accountant zou behoren te doen'
Pieter Lakeman (78) won onlangs een belangrijke zaak tegen oud ING-topman Ralph Hamers, waardoor Hamers persoonlijk kan worden vervolgd voor zijn rol in de ING-witwasaffaire....

Nederlander Elderson treedt toe tot bestuur ECB
Frank Elderson begint dinsdag aan zijn nieuwe functie als bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB). Het is voor het eerst sinds Wim Duisenberg in 2003 opstapte...