Nieuws

'Ook accountancy krimpt in 2021'

De ondersteuning van klanten tijdens de coronatijd gaf juist meer werk in de accountancy. Toch zal ook de accountancybranche te maken krijgen met een terugval, zo staat in het jaarlijkse benchmarkonderzoek van Full Finance, Novak en Rabobank onder accountants- en administratiekantoren.

Door een toenemende werkloosheid en een laag sentiment in Nederland zullen er minder salarisstroken te verwerken zijn, nemen de advies- of bijzondere opdrachten af en worden door minder investeringen ook minder kredietaanvragen en tussentijdse cijfers gevraagd, zo stellen de onderzoekers van Full Finance.

Ze verwachten dat dit in de loop van 2021 merkbaar zal worden. Maar het effect zal beperkt zijn omdat de conjunctuurgevoeligheid van de sector gering is. De verwachting is dat de omzetkrimp voor 2021 tussen de 0 en 2,5 procent zal liggen.

"Tot nu toe hebben we eigenlijk weinig negatieve verhalen uit de markt gehoord en ook de benchmark laat marginale verschillen in omzet zien (kleine kantoren merken een plus, grotere kantoren geven een kleine achteruitgang aan). Administratiekantoren geven een kleine 3 procent omzetdaling aan als gevolg van corona. Kortom, in 2020 is het effect slechts deels zichtbaar."

Het sentiment in de sector heeft echter wel een grote klap gekregen, met als grootste daler de factor economisch klimaat. Verder daalt ook de factor 'financieel' hard. "De daling lijkt weliswaar in belangrijke mate, maar niet volledig aan corona toe te schrijven te zijn. Vorig jaar constateerden we al een lichte daling van het sentiment waardoor men sowieso een verdere daling in 2020 mocht verwachten."

Het onderzoek stond open voor accountants- en administratiekantoren tot tweehonderd fte. Dit jaar namen 116 kantoren deel aan het onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.