Nieuws

'Veel ondernemers grijpen naast steunmaatregelen'

Veel bedrijven grijpen nog steeds naast de steunmaatregelen van de overheid, hoewel het kabinet meer bedrijven in aanmerking laat komen voor bijvoorbeeld een vergoeding van de vaste lasten.

Dat blijkt uit verhalen van gedupeerden die worden verzameld op de website ikvalbuitendeboot.nl. Volgens de jonge ondernemer Kevin de Krieger hebben zich de afgelopen maanden honderden ondernemers bij hem gemeld, maar kan het in totaal om "duizenden of tienduizenden bedrijven gaan die geen steun krijgen, maar wel binnen de geest vallen van de steunmaatregelen".

Het gaat onder meer om startende ondernemers, die pas in 2020 zijn begonnen. Zij kunnen geen omzetbelasting over 2019 laten zien en komen volgens De Krieger daarom niet in aanmerking voor de TVL-regeling voor vaste lasten. Ook het FD berichtte daar recent over.

SBI-code

Andere ondernemers hebben met succes hun 'SBI-code' aangepast, die aangeeft in welke sector de hoofdactiviteit van het bedrijf valt. De Rijksoverheid hanteerde een lijst met SBI-codes waarmee een bedrijf in aanmerking kon komen voor de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren), voorloper van de TVL. Volgens De Krieger komen die bedrijven echter niet met terugwerkende kracht in aanmerking voor coronasteun, omdat de aanmeldtermijn is verlopen.

De omzet van De Kriegers eigen onderneming SchoolSupply viel in het voorjaar met 95 procent terug. Hij kwam ook niet in aanmerking voor de TOGS-regeling, omdat hij niet over de juiste SBI-code beschikte.

De ondernemer wil dat er een loket wordt geopend voor ondernemers die tot nu toe geen beroep konden doen op de steunmaatregelen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.