Nieuws

Zorgen Duitse accountants over strengere regels na Wirecard

Duitse accountants maken zich zorgen over het wetsvoorstel dat de Duitse regering vorige maand heeft ingediend naar aanleiding van het Wirecard-schandaal.

Dat meldt de Financial Times. Het Duitse betaalbedrijf Wirecard stortte in juni in elkaar toen bleek dat er bijna twee miljard euro op de balans kwijt was. Accountant EY en markttoezichthouder BaFin kwamen naar aanleiding van de zaak onder vuur te liggen. De Europese marktwaakhond ESMA concludeerde begin deze maand dat het toezicht door de BaFin en de Duitse toezichthouder op de financiële verslaggeving FREB gebrekkig was.

In het Duitse voorstel om de integriteit van de financiële markt te versterken staan onder andere voorstellen om de duur van verplichte kantoorroulatie te verlagen naar tien jaar en toegestane dienstverlening bij controleklanten verder in te perken. Ook krijgt de BaFin meer bevoegdheden om een onderzoek te starten bij vermoedens van fraude.

Het Duitse beroep maakt zich vooral zorgen over de voorstellen om de aansprakelijkheid van accountants te vergroten. Nu geldt er een onbeperkte aansprakelijkheid bij opzettelijke misstappen en een plafond van vier miljoen euro voor andere fouten. In het voorstel wordt dat plafond verhoogd tot twintig miljoen euro en zijn accountants voor alle vormen van grove nalatigheid onbeperkt aansprakelijk.

"The government plans are a knee-jerk reaction which isn't properly thought out and would be a catastrophe", zegt IDW-directeur Klaus-Peter Naumann tegen de Financial Times.

Hoogleraar Joachim Hennrichs waarschuwt in de Britse zakenkrant dat verzekeraars grove nalatigheid niet zullen willen verzekeren. "This is an uninsurable risk. In combination with an unlimited liability, this creates the risk that the next Wirecard scandal could actually sink the involved auditing firm."

Het IDW verwacht ook dat kleinere kantoren zich zullen terugtrekken uit de controlemarkt, zo liet de beroepsorganisatie al eerder weten in reactie op de regeringsvoorstellen. Dat zou de concentratie in de controlemarkt alleen maar vergroten. Volgens Naumann ligt de gemiddelde fee bij kleinere beursgenoteerde controleklanten tussen de 150 duizend en 450 duizend euro. "With a liability cap of €20m, smaller auditors will be on the hook for 50 times the fees, which is excessive", aldus Naumann. "It is not an unrealistic scenario that some companies may actually struggle to find an auditor at all." 

Parlementair onderzoek

Voormalig Wirecard-topman Markus Braun verschijnt volgende week donderdag voor het Duitse parlement om ondervraagd te worden over zijn rol bij het schandaal, meldt ANP. Braun en andere topbestuurders van Wirecard zitten al maanden vast op verdenking van onder meer witwassen, samenzwering en vervalsing.

De getuigenis voor een speciale onderzoekscommissie van de Bondsdag zal via video verlopen vanwege het coronavirus. Naast vragen over zijn rol in het schandaal bij Wirecard zal de commissie ook kijken wanneer de Duitse regering wist van onregelmatigheden en of er niet te slap is ingegrepen bij het bedrijf. De commissie kan getuigen en deskundigen oproepen en inzage vragen in dossiers.

Braun heeft overigens het recht om af te zien van een verklaring in het parlement zolang zijn zaak nog loopt in München.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.