Nieuws

België dreigt zaak over belastingdeals toch te verliezen

België moet mogelijk toch honderden miljoenen euro's aan belasting opeisen bij ongeveer 35 grote bedrijven.

De Europese Commissie heeft de fiscale vrijstellingen die België aan die bedrijven verleende op grond van zogenoemde rulings terecht aangemerkt als ongeoorloofde staatssteun, oordeelt de belangrijkste adviseur van het Europees Hof van Justitie. Het hof volgt haar oordeel vaak.

Het Gerecht van de Europese Unie, onderdeel van het hof, gaf België vorig jaar nog gelijk toen het land over de kwestie in beroep ging. Maar de hoogste Europese rechter moet die uitspraak vernietigen, adviseert de advocaat-generaal.

De Europese Commissie maande België in 2016 700 tot 900 miljoen euro te innen bij de bedrijven omdat die onrechtmatig zouden hebben geprofiteerd van de belastingmaatregelen. België en het bedrijf Magnetrol International vochten dat aan in Luxemburg en kregen in eerste instantie dus gelijk.

De zaak gaat over een belastingregeling uit 2005 voor overwinst. Sommige ondernemingen die deel uitmaken van een groter internationaal concern konden de grondslag voor de heffing flink omlaag schroeven. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) komt dit neer op staatssteun, omdat kleinere concurrenten niet dezelfde voorwaarden krijgen.

Dergelijke rulings zijn overigens sinds begin 2015 in België opgeschort.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.