Nieuws

Cfo in pole position

De Formule 1-wereld biedt een schat aan waardevolle lessen over hoe je met data tot betere beslissingen komt. Die ervaringen zijn ook voor het zakenleven relevant.

Dat is het uitgangspunt van het boek The CFO in pole position, geschreven door Nart Wielaard, Mohamed Bouker en Frank Geelen.

Meer dan dertig jaar geleden stelde de eerste internationale editie van CIO magazine:"Information is a corporate asset to be managed by a top-ranking executive." In de praktijk kost het echter vaak al moeite genoeg om systemen draaiend te houden en de kosten ervan binnen de perken te houden, aldus de auteurs.

Nadenken over hoe informatie echt tot betere beslissingen leidt is al decennia het stiefkindje. Dat is niet langer houdbaar. Meer dan ooit tevoren moeten organisaties betere beslissingen nemen, gebaseerd op betere inzichten, om de concurrentieslag te winnen. De manier waarop die beslissingen worden genomen gaat ook op de schop, onder meer door een golf van nieuwe technologie en een veel hogere snelheid van beslissen.

Financials zijn gevormd en getraind in het verwerken, categoriseren en consolideren van informatie; meer dan welke andere discipline ook, zo stelt het boek. Financials willen altijd de beste informatie laten zien, waarop bestuurders zich met een gerust hart kunnen baseren. Dat is juist in een tijd waarin de hoeveel data explodeert een essentiële vaardigheid.

Dus moet de cfo niet langer alleen de lead nemen in het classificeren, consolideren en analyseren van financiële informatie, maar dat ook doen voor alle andere informatie. Een les uit de top van de autosport. Nu het Formule 1-seizoen erop zit en de lockdown ons binnen houdt, mogelijk een passend cadeau voor onder de kerstboom.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.