Nieuws

Kabinet komt met 'voorraadvergoeding' voor winkeliers

Winkels van ondernemers die geen eerste levensbehoeften verkopen, krijgen vanwege de verplichte sluiting een speciale voorraadvergoeding, bovenop de bestaande steunmaatregelen.

Dat maakte premier Rutte bekend tijdens een debat met de Tweede Kamer over de jongste coronamaatregelen. Het kabinet zal op korte termijn meer informatie verstrekken over de regeling, waaraan nog wordt gewerkt.

Rutte erkende dat veel winkels door de verplichte sluiting tot zeker 19 januari "onevenredig hard” worden geraakt. De winkeliers hebben "spullen ingekocht en die kunnen ze niet meer verkopen, ook omdat het vaak mode- en seizoensgebonden is", aldus Rutte. Daardoor daalt de waarde van de voorraad ook snel. Veel winkels hebben vanwege de feestdagen extra voorraden aangehouden.

De voorraadvergoeding zal in vorm lijken op de 'koelkastvergoeding'; de tegemoetkoming die in oktober is aangekondigd voor kroegen, cafés en restaurants. Die moesten half oktober hun deuren al sluiten.

Keihard gelag

Verscheidene partijen hebben aangedrongen op een uitbreiding van de steunpakketten. Volgens Ondernemersorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW is door de lockdown "elke kans om het jaar nog enigszins positief af te sluiten, vervlogen". Dat een groot deel van de detailhandel, evenals contactberoepen, sportscholen en andere branches vlak voor kerst de deuren moet sluiten, "is een keihard gelag".

MKB Nederland stelt voor om desnoods een aparte vergoeding te bieden voor de hardst getroffen bedrijven. Hoeveel de extra 'voorraadvergoeding' de staat gaat kosten, moet nog blijken.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.