Nieuws

Omzet KPMG stijgt, maar winst daalt in 'jaar met twee gezichten'

De Nederlandse KPMG-organisatie zag de omzet in het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind september, met 3,6 procent groeien tot € 550 miljoen. De winst voor belasting daalde tegelijk met 3,7 procent tot € 61,7 miljoen.

De omzet van Assurance groeide met 4,5 procent, bij Advisory was dat 1,2 procent. De consultants zagen de winst halveren ten opzichte van een jaar eerder. De winstdaling kwam volgens KPMG door een afgenomen marktvraag, in combinatie met een "stevig operationeel kostenbesparingsprogramma". Ook is een eenmalige afschrijving doorgevoerd op digitale activa waarvan de marktpotentie door de coronacrisis is afgenomen.

De personele bezetting bleef stabiel. Bestuursvoorzitter Stephanie Hottenhuis van KPMG NV is "trots op de inzet van onze mensen, waardoor KPMG haar marktpositie in dit uitdagende jaar verder heeft verbeterd". Tegenover het FD stelt Hottenuis dat de organisatie talent moet “behouden voor het moment dat de markt weer aantrekt”.

De auditkwaliteit "blijft topprioriteit en is het afgelopen jaar verder verbeterd", aldus de ceo. Ook benadrukt Hottenhuis het belang van diversiteit, in alle vormen. "Met 68 nationaliteiten wil KPMG een thuis zijn voor iedereen." De instroom van vrouwen bij KPMG steeg in twee jaar tijd van 37 naar 44 procent.

Marktvraag veranderd

Het afgelopen boekjaar was er een van twee gezichten, stelt KPMG: voor 'corona' was in het eerste halfjaar sprake van hoge groei, die afzakte tot relatief lage groei in het tweede halfjaar. De impact van Covid-19 op de economie heeft de vraag naar de dienstverlening veranderd; de verkoop van digitale oplossingen groeide het hardst, mede dankzij de uitbreiding van samenwerkingen met techbedrijven.

Ook versterkte KPMG haar positie in financiële dienstverlening, gezondheidszorg, mobiliteit, duurzaamheid en klimaat. In reactie op de veranderende marktvraag is geïnvesteerd in supply chain management en procurement proposities.

De winst per partner bedroeg gemiddeld € 416.000, tegen € 443.000 een jaar eerder. Het boekjaar van KPMG liep van 1 oktober 2019 tot en met 30 september 2020

KPMG NV Integrated Report 2019-2020

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.