Nieuws

Accountants vrezen uitstel controleverklaring door coronavirus

De reisbeperkingen naar en vanuit China vanwege het coronavirus kunnen leiden tot problemen bij het afronden van de jaarrekeningcontrole van ondernemingen met belangrijke bedrijfsonderdelen in China. Dat kan zelfs resulteren in uitstel van de controleverklaring van de accountant.

Het is voor een groepsaccountant momenteel erg lastig om naar China af te reizen voor een review van het dossier van Chinese accountants, aldus Kees Bergwerff, partner bij KPMG.

Hoewel het zich op dit moment nog niet heeft gemanifesteerd, kan dit betekenen dat de afronding van de jaarrekeningcontrole wordt vertraagd. In extreme gevallen kan een en ander ook invloed hebben op de strekking van de controleverklaring, meent Bergwerff.

Leveringsproblemen

Volgens berichten in internationale media blijven grote Chinese bedrijven zoals Alibaba, Tencent en Foxconn ook na de verlengde viering van het Chinese Nieuwjaar nog zeker een week dicht. Winkelketen Action gaf recent al aan leveringsproblemen uit China niet uit te sluiten. Ook andere bedrijven vrezen voor hun voorraden.

Leveringsproblemen kunnen leiden tot een vermelding in de jaarrekening als een gebeurtenis na balansdatum. Daarnaast kunnen in potentie going concernproblemen ontstaan als gevolg van leveringsproblemen vanuit China.

Gevolgen voor ondernemers

Nederlandse bedrijven ondervinden naar verwachting nog maanden problemen door het nieuwe coronavirus, vrezen ondernemersorganisaties als VNO-NCW en FME na speciaal crisisoverleg over de virusuitbraak. Zelfs als de verspreiding van het virus op korte termijn wordt gestopt, zullen de problemen in het transport en de productie waarschijnlijk nog maanden na-ijlen. 

De ondernemersorganisaties houden de situatie komende tijd in de gaten. FME heeft een meldpunt ingesteld waar ondernemers met vragen en problemen terecht kunnen. Op de websites van VNO-NCW en MKB-Nederland komt een overzicht van alle organisaties en instanties waar ondernemers voor specifieke zaken kunnen aankloppen.

Rem op wereldwijde economische groei

Volgens S&P Global kunnen de economische gevolgen van het coronavirus veel groter uitpakken dan eerder geraamd, als de virusuitbraak volgend maand niet onder controle is. 

De kredietbeoordelaar voorspelde recent al dat de economische groei in China dit jaar mogelijk terugzakt tot 5 procent, van 6,1 procent vorig jaar. Ook neemt het virus een behoorlijke hap uit de groei van de wereldeconomie. Deze wordt volgens S&P door het coronavirus waarschijnlijk met zo'n 0,3 procentpunt geremd. 

De rekenmeesters bij de kredietbeoordelaar stellen nu dat ze er bij hun voorspellingen op rekenden dat de virusuitbraak in maart weer onder controle kan worden gebracht. Als dit niet lukt moeten ze hun becijferingen herzien.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.