Nieuws

Centric trekt tekst over correctie jaarrekening terug na aanvaring met EY

Mededelingen van automatiseringsbedrijf Centric dat de jaarrekening 2018 moest worden herzien, omdat de cijfers volgens topman Gerard Sanderink niet zouden kloppen, zijn ingetrokken na overleg met accountantskantoor EY.

Dat meldt onder meer Tubantia. Onlangs beweerde Centric in een rechtszaak tegen een voormalig werknemer dat het bedrijf in 2018 geen 18 miljoen euro winst zou hebben gemaakt, maar 11 miljoen euro verlies zou hebben geleden. Volgens Sanderink zouden de foute cijfers de schuld zijn van een serie blunders door voormalige topmanagers en accountant EY. Tijdens de rechtszaak zei Centric dat het EY had gevraagd de goedgekeurde en gedeponeerde jaarrekening open te breken.

Correctie

Als reactie daarop legde EY alle werkzaamheden voor Centric neer. Kort daarop plaatste Centric een mededeling op de website waarin het iets terugkrabbelde: "Onlangs is in de media ten onrechte het beeld ontstaan dat Centric verlies zou hebben geleden in 2018. Centric heeft geconstateerd dat bepaalde noodzakelijke investeringen niet in de jaarrekening van 2018 zijn opgenomen. Om dit te corrigeren, is er overleg geweest met onze accountant. Ondanks de correctie zal de winst over 2018 uitkomen op ongeveer 14 miljoen euro (non-audited) en voor 2019 verwachten wij een winst van ongeveer 10 miljoen euro (non-audited). Op dit moment stelt Centric met de accountant de jaarrekening over 2019 samen."

Volgens Tubantia ging ook die tekst te ver voor EY en schortte het nog steeds alle werkzaamheden op zolang de tekst online stond. Afgelopen woensdag heeft Centric de volledige tekst van de website gehaald. EY stelde tegenover Tubantia niet inhoudelijk te willen reageren op de zaak.

Cyberexpert

Centric-topman Sanderink is de afgelopen tijd vaker negatief in het nieuws, omdat hij volgens critici onder invloed zou staan van de veelbesproken zelfbenoemde cybersecurityexpert Rian van Rijbroek. Hun relatie zou hebben geleid tot een leegloop binnen het management van Centric. Onder meer Tubantia schreef vorig jaar een uitgebreid artikel over de relatie tussen Rijbroek, Sanderink en het automatiseringsbedrijf.

De aanhoudende problemen bij Centric zorgden begin dit jaar ook voor Kamervragen. Drie leden van de CDA-fractie wilden weten of de onrust bij het IT-bedrijf gevolgen kon hebben voor overheidsinstellingen die klant zijn bij Centric.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.