Nieuws

IFIAR: Aantal tekortkomingen bij accountantscontroles daalt gestaag

Het aantal accountantscontroles wereldwijd waarbij toezichthouders tekortkomingen constateerden, is in 2019 gedaald naar 33 procent. Over 2018 was dat nog 37 procent.

Dat blijkt uit de achtste editie van de Annual Survey of Audit Inspection Findings van IFIAR, het internationale samenwerkingsverband van 55 toezichthouders op het accountantsberoep. Bij de start van de onderzoeksreeks in 2014 was het percentage tekortkomingen nog 47 procent. Hoewel dit percentage dus gestaag daalt, dringt IFIAR aan op verdere kwaliteitsverbetering.

De koepelorganisatie van toezichthouders verzamelde zowel informatie over inspecties van organisatiebrede systemen voor kwaliteitscontrole als inspecties van individuele controleopdrachten. In totaal komt IFIAR op 309 audits met een of meer 'bevindingen', op een totaal van 926 audits van beursgenoteerde bedrijven, uitgevoerd door 134 audit firms wereldwijd. Daarbij gaat het over bevindingen rondom controleprocedures, onafhankelijkheidsissues, interne monitoring en meer. Het aantal bevindingen is gelijkmatig verdeeld over small cap, mid cap en large cap fondsen.

IFIAR (International Forum of Independent Audit Regulators) erkent dat de uitkomsten niet alles zeggen over de voortgang van de kwaliteitsverbetering binnen accountantsorganisaties. Daarbij spelen meer factoren een rol. Wel wijzen de uitkomsten van het onderzoek op gebrek aan consistentie bij het uitvoeren van hoogwaardige audits en de noodzaak van blijvende aandacht voor kwaliteitsverbetering.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.