Nieuws

SEC onderzoekt mogelijke aanbestedingsfraude EY

De SEC onderzoekt geruchten dat een directeur van luchtkussenfoliefabrikant Sealed Air bij een aanbesteding in 2014 vertrouwelijke informatie uit het bod van KPMG zou hebben gelekt aan EY, dat de controleopdracht binnenhaalde.

Sealed Air-directeur William Stiehl zou de aanbesteding hebben gemanipuleerd om EY de klus te gunnen. Tien jaar eerder huurde Stiehl EY ook al in, toen hij samen met directeur Carol Lowe in de directie zat van een ander bedrijf. Lowe was daarvoor auditpartner bij EY. Bij Sealed Air was zij cfo, totdat de onderneming haar in 2017 ontsloeg en Stiehl haar opvolgde.

Sealed Air heeft vorig jaar zowel Stiehl als EY de laan uitgestuurd, meldt The Wall Street Journal. Stiehl vecht zijn ontslag aan. Zijn advocaat ontkent dat de directeur iets fout heeft gedaan.

E-mails

De SEC stuitte volgens de WSJ op e-mails van Stiehl in het onderzoek dat zij vorig jaar opende naar de afschrijving van een asbestclaimschikking in de boeken van de verpakkingsfabrikant. De e-mails maken duidelijk dat Stiehl zich in 2014 bemoeide met de keuze van de controlerend accountant. De krant citeert een verklaring van EY, dat zegt dat het is benoemd na een hevige strijd, waarin het informatie ontving van “senior executives of Sealed Air who were (…) leading the auditor selection process”.

EY werkt mee aan het onderzoek en vertrouwt erop dat zijn accountants de controlewerkzaamheden onpartijdig hebben uitgevoerd. De huidige controlerend accountants van Sealed Air komen van PwC.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.