Nieuws

Herziene NBA Alert 42: verklaring 'derde deskundige' minder urgent

De NBA heeft NBA Alert 42 over de gevolgen van het coronavirus flink aangepast, op basis van de gepresenteerde steunmaatregelen van het kabinet. De verklaring van een 'derde deskundige' voor het aanvragen van uitstel van belastingbetaling is minder urgent dan eerder werd verwacht.

De geheel herziene alert gaat in op continuïteitsproblemen in de jaarrekening en de mogelijk grote impact van gebeurtenissen na balansdatum. "Momenteel is als het ware sprake van een uitslaande brand die de brandweer onder controle probeert te krijgen. Het is dan niet reëel om te verwachten dat iemand al in staat is om de brandschade te bepalen", zo wordt gesteld.

De publicatie schetst ook de gevolgen voor de verklaring van de accountant. Verwachting van de NBA is dat in de komende periode in veel accountantsverklaringen een sectie continuïteit zal worden opgenomen naar aanleiding van de coronacrisis. De alert geeft daarvan een tekstvoorbeeld. Ook is een tekstvoorbeeld opgenomen voor een 'coronaparagraaf' in een samenstellingsverklaring.

Verklaring 'derde deskundige'

In de afgelopen dagen ontstond enige onduidelijkheid over een door de fiscus gevraagde verklaring van een 'derde deskundige', nodig voor het vragen van uitstel van belastingbetaling door ondernemers. Op 17 maart is door het kabinet aangekondigd dat de regels voor het gebruik maken van deze faciliteit worden vereenvoudigd, om onnodige rompslomp te voorkomen. De verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld een accountant) is daarom niet direct nodig.

De NBA heeft uit overleg met de Belastingdienst begrepen dat een dergelijke verklaring uiterlijk vier weken na het verzoek om uitstel ingediend moet worden. De beroepsorganisatie werkt aan een voorbeeldbrief, die op korte termijn op nba.nl wordt gepubliceerd.

Werktijdverkorting

De nieuwe regeling werktijdverkorting, ook onderdeel van de maatregelen van het kabinet, wordt momenteel in hoog tempo verder uitgewerkt. Via deze regeling kunnen organisaties op basis van omzetverlies voor een periode van drie maanden een bijdrage van 90 procent in de loonkosten krijgen.

Bij de nieuwe, tijdelijke regeling vindt achteraf verrekening plaats, waarbij voor grote aanvragen een accountantsverklaring wordt gevraagd om het omzetverlies aan te tonen. De NBA is door het ministerie gevraagd daarover mee te denken en zal zodra dat kan meer informatie verstrekken.

Volledig herschreven

De versie van 18 maart van NBA Alert 42 is volledig herschreven en vervangt daarmee de eerdere versie van 12 maart. "Alle accountants kunnen met hun kennis en ervaring bijdragen aan het beheersen van de gevolgen van de crisis voor organisaties", aldus de publicatie. "Laten we daarbij als accountants ook bescheiden zijn. De echte helden in deze crisis zijn de mensen die onze zieken verzorgen, die zorgen dat we met z'n allen kunnen blijven eten en die zorgen dat de ouders die dit doen aan het werk kunnen blijven."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.