Nieuws

Update NBA Alert 42 over impact coronavirus op accountantswerkzaamheden

Gezien de jongste ontwikkelingen rond het coronavirus heeft de NBA een update gepubliceerd van NBA Alert 42, 'Impact Coronavirus op accountantswerkzaamheden'.

In de huidige situatie kan ook aan accountants en controleteams worden gevraagd hun werk buiten de gebouwen van de opdrachtgever uit te voeren. Veel contact wat normaal face-to-face verloopt gaat dan mogelijk online.

De Alert benadrukt dat, gezien de professioneel-kritische houding die van accountants wordt gevraagd, het soms toch nodig is om face-to-face af te stemmen met functionarissen van de betrokken organisatie, of met collega’s.

De huidige situatie kan leiden tot vertragingen bij het uitvoeren van de werkzaamheden. “Het is dan verstandig om goed met de betrokken organisatie te bespreken wat de impact is van de door het coronavirus gewijzigde situatie”, aldus de Alert.

Uitstel van betaling belastingen

Minister Hoekstra heeft aangekondigd dat organisaties uitstel van betaling van belasting kunnen krijgen als zij door de gevolgen van het coronavirus in financiële problemen komen. Daarvoor moet een gemotiveerd verzoek worden ingediend. “Wij kunnen ons voorstellen dat ondernemingen hun accountants vragen om hen daarbij te helpen. Ook in de vorige crisis is dit gebeurd”, zo stelt de Alert. Daarvoor werd toen een brief ontwikkeld die accountants konden afgeven.

De NBA heeft contact gelegd met de Belastingdienst, om na te gaan of dergelijke steun weer van accountants wordt verwacht. De beroepsorganisatie houdt leden op de hoogte van de ontwikkelingen. Bij vragen kan contact worden gezocht met de helpdesk van de NBA.

» Download NBA Alert 42 (update 12 maart 2020) (NBA-site)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.