Nieuws

Vraag van de Dag: wanneer bij microrechtspersonen een toelichting opnemen in de jaarrekening?

Microrechtspersonen zijn vrijgesteld van specifieke toelichtingen in de jaarrekening. Maar wat dan te doen met de uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de coronacrisis? Vraag van de Dag bij de NBA Helpdesk Vaktechniek: Hoe hier mee om te gaan in de jaarrekening?

RJ heeft recent de uiting 2020-5: 'Impact coronavirus op de jaarverslaggeving 2019' uitgebracht. Hierin wordt gesproken over uitzonderlijke omstandigheden, waardoor het verstrekken van aanvullende gegevens vereist is voor microrechtspersonen. Zulke uitzonderlijke omstandigheden zijn bijvoorbeeld ernstige onzekerheid over de continuïteit en toepassing van liquidatiegrondslagen.

De uitbraak van de coronapandemie kan leiden tot ernstige onzekerheid over de continuïteit. Ook kan bij onvermijdelijke discontinuïteit waardering op liquidatiegrondslagen vereist zijn. Dan is de RJ van mening dat een toelichting moet worden opgenomen.

Het staat de accountant verder vrij om afhankelijk van de situatie met de klant te bespreken of die aanvullende toelichtingen wil opnemen om het inzicht dat de jaarrekening geeft te verbeteren, of om voor dit jaar de jaarrekening zelfs compleet als 'kleine vennootschap' in te richten en/of te publiceren. Er kunnen immers gebruikers van de jaarrekening zijn die hier waarde aan hechten.

Als de onderneming dat van de accountant vraagt, moet die ook aandacht besteden aan de vergelijkende cijfers, aldus de helpdesk. Eventueel moet de opdrachtbevestiging worden aangepast.

Kijk op NBA HELPT voor meer praktijkvragen voor de helpdesks.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.