Nieuws

'IFRS 9-regels worden onverantwoord opgerekt'

De IFRS 9-regels worden vanwege de coronacrisis minder streng gehanteerd, wat het risico op een financiële crisis doet toenemen.

Dat betogen Aziz el Barnoussi en Ferdy van Beest, specialisten in financiële verslaggeving bij de Nyenrode Business Universiteit, in het Financieele Dagblad. El Barnoussi en Van Beest vinden dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese financiële toezichthouders zoals Esma en Eba "met vuur spelen" door minder streng toe te zien op de naleving van IFRS 9.

De ECB en andere centrale banken zouden kredietverstrekkers momenteel aansporen om pessimistische prognoses af te zwakken. El Barnoussi bestempelt dat als het "onverantwoord oprekken" van IFRS 9. Dick Korf, partner en IFRS-adviseur bij KPMG, zegt tegen het FD wel begrip te hebben voor de centrale banken en toezichthouders, omdat niemand weet of er een zware recessie aankomt en banken daardoor er veel slechter voor komen te staan dan nodig wanneer zij van te sombere scenario's uitgaan. Eerder deed Korf op Accountant.nl al een oproep aan banken, toezichthouders en accountants om hun verantwoordelijkheid te nemen binnen het financiële systeem.

Volgens de Nyenrode-experts biedt IFRS 9 juist de mogelijkheid om met meerdere scenario's rekening te houden, omdat de regels het mogelijk maken voor banken om krediet in drie niveaus te verdelen, uiteenlopen van zeer risicovol krediet tot weinig risico. Afhankelijk van hoe de economie zich ontwikkelt kunnen banken hun kredieten naar andere niveaus verschuiven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.