Nieuws

Marcel Pheijffer: 'Houd publiek belang in de gaten'

Accountants staan in een 'mijnenveld' van belangen. Het publiek belang is daar dominant in, ook tijdens de coronacrisis. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer in de negende aflevering van de NBA HELPT-podcast.

“Maak niet de fout te dicht tegen je cliënt aan te zitten, challenge zijn liquiditeitsprognoses, zijn overlevingskansen, zijn plannen en de vraag of hij een beroep mag doen op de steunmaatregelen”, aldus Pheijffer. “Daar moet je als accountant kritisch in zijn en blijven.”

De hoogleraar benadrukt ook nu naar de geest van de regels te kijken en niet alleen naar de letter, als het om fraude gaat. “Bij twijfel betekent dat: niet inhalen.” Pheijffer vindt dat de overheid “enige souplesse” mag tonen richting ondernemers in de huidige situatie. “Maar het moet geen misbruik worden en die scheidslijn is soms verschrikkelijk dun.”

Column

Aanleiding voor het gesprek tussen Pheijffer en NBA-communicatiemanager Lukas Burgering is een recente column van de hoogleraar op FD.nl, waarin hij wijst op de risico’s op fraude bij de snel ingevoerde steunmaatregelen. Zijn volgende column in het FD borduurt verder op dat thema, zo kondigt hij aan.

De accountant heeft zeker naar het mkb een belangrijke rol te vervullen tijdens deze crisis en kan wat Pheijffer betreft ook ondersteuning bieden aan ondernemingen om gebruik maken van de maatregelen. Het publiek belang mag daarbij echter niet in het geding komen, benadrukt hij. “Maar dat is niet anders dan in het verleden.”

De podcast is de negende in een reeks speciale NBA HELPT-podcasts, om aandacht te vragen voor het hulpprogramma van de beroepsorganisatie. De podcasts zijn te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcast, Pocket Casts, Stitcher en Tune In. 

» NBA HELPT Podcast #9

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.