Nieuws

Open source financiële regelingen check voor ondernemers

De Dutch Blockchain Coalition (DBC), ICTU en TNO zijn een gratis en open source Regelingen Check gestart, een tool die ondernemers en burgers snel inzicht moet geven in voor hen beschikbare financiële noodmaatregelen.

DBC, ICTU en TNO zeggen de Regelingen Check te zijn gestart vanwege de grote hoeveelheid informatieverzoeken bij overheidsinstanties. De online tool moet die instanties ontlasten en de optimalisatie aan dienstverleners optimaliseren. De Regelingen Check kan door alle overheidsorganisaties worden ingezet en aangevuld. "Zo zouden bijvoorbeeld gemeenten de tool kunnen gebruiken om via één portaal landelijke én lokale regelingen aan te bieden aan hun inwoners", aldus de DBC.

De tool geeft in één portaal antwoord op de vraag: "Kom ik voor een van de regelingen in aanmerking?" DBC: "Dat gaat één stap verder dan andere tools die verwijzen naar regelingen, maar dan nog geen indicatie geven of men daadwerkelijk in aanmerking komt. Bovendien kan de Regelingen Check snel worden aangepast en uitgebreid, waardoor deze ook voor andere regelingen door overheidsorganisaties kan worden aangeboden."

De Regelingen Check komt voort uit het project Compliance by Design. Het project beoogt een systeem op te leveren dat (financiële) processen altijd uitvoert conform wet- en regelgeving. Dit gebeurt door de wet- en regelgeving in de FLINT-taal te modelleren met behulp van de Calculemus-methode, die bedoeld is om complexe regelgeving voor alle betrokkenen inzichtelijk en automatisch uitvoerbaar te maken. Deze recente methode wordt nog steeds verder doorontwikkeld door het Leibniz Institute, waarin TNO en de Universiteit van Amsterdam, samen met publieke en private partners samenwerken. DBC: "Controle op en uitvoering van de correcte toepassing van complexe regelgeving kan hierdoor een stuk eenvoudiger worden gemaakt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.