Nieuws

Is ebitdac het nieuwe ebitda?

De winst alsof er geen pandemie is: earnings before interest, tax, depreciation, amoritisation and CoVid-19. Het begon als een grapje online, maar inmiddels zijn er daadwerkelijk bedrijven die het gebruiken.

Volgens de Financial Times komt de twijfelachtige eer van het bedrijf die ebitdac het eerste gebruikte toe aan Schenck Process, die 5,4 miljard euro winst opvoerde die het zou hebben gemaakt als er geen coronavirus was geweest. Het bedrijfsresultaat kwam daardoor op 18,3 miljoen euro te staan, 20 procent meer dan een jaar eerder, terwijl het eigenlijk 16 procent lager was.

Hoogleraar externe verslaggeving Arjan Brouwer zegt tegen het Financieele Dagblad dat het ebitdac-getal onder accountants op weinig bijval kan rekenen. "Het is logisch dat een bedrijf goed probeert uit te leggen wat het effect van corona is. Maar als je echt een ebitdac-getal gaat rapporteren, dan suggereer je een nauwkeurigheid die je niet kunt waarmaken. En dat moet je niet willen. In overleg dat ik internationaal voer met andere accountants, zie je dat iedereen wel geluiden hoort van bedrijven die aftasten of ze zoiets kunnen doen. Maar ik heb nog geen enthousiaste reacties gehoord", aldus Brouwer.

Shoppen

De Belgische krant De Tijd kwam ebitdac ook tegen bij het Portugese Jeronimo Martins, een supermarktholding. "De supermarktketen meldt namelijk dat de aangepaste ebitda (*) met 5 procent stijgt. En dat (*) wijst er dan op dat de Covid-19-kosten uit de winstparameter gefilterd zijn. Wat ons, tenzij u denkt dat we snel weer gaan shoppen alsof het 2019 is, niet verstandig lijkt", aldus De Tijd.

De nieuwe term levert voor sommige mensen ook op een geheel andere manier geld op. Een paar slimme Canadezen gooiden snel een webshop online waarop je de mok 'The Optimist' kunt kopen, waar de term ebitdac op staat uitgelegd. "Earnings season got you in a tough spot? Start memorizing this formula for your next CFA exam as it might just be the important significant metric for proxy adjusted operating cash flow. Looks like you can have your cake and EBIT too", aldus de makers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.