Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 18 mei

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Vestager bezorgd over marktverstoring EU door crisispakketten

ANP - Het verschil in de mate waarin lidstaten van de Europese Unie met steunpakketten tegen de coronacrisis komen, kan verstorend werken in de interne Europese markt. EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging) spreekt in een interview met verschillende kranten haar zorgen uit over deze ontwikkeling.

Vooral Duitsland komt met omvangrijke steunpakketten voor bedrijven, met ongeveer de helft van alle steun tegen de crisis, zegt Vestager. Daardoor kunnen Duitse bedrijven de crisis veel beter weerstaan dan bijvoorbeeld Italiaanse ondernemingen, omdat Italië veel minder financiële vuurkracht heeft. Door deze verschillen kunnen bepaalde landen dus sneller herstellen van de crisis dan andere EU-lidstaten.

De Europese Commissie werkt aan plannen om te zorgen voor een meer evenredige spreiding van overheidssteun aan bedrijven in de EU, om zo een eerlijker speelveld te creëren.

S&P morrelt niet aan kredietstatus Nederland

ANP - Leningen aan de Nederlandse staat behoren nog altijd tot het veiligste soort krediet, oordeelt ratingbureau S&P Global. De toonaangevende kredietbeoordelaar handhaaft de AAA-status van Nederland, de hoogst mogelijke categorie van kredietwaardigheid.

De vooruitzichten voor Nederland zijn volgens S&P stabiel, wat betekent dat afwaarderingen voorlopig niet voor de hand liggen. Het ratingbureau erkent tegelijkertijd dat de coronapandemie de Nederlandse economie hard zal raken, met een verwachte krimp van 6,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar.

Toch denkt S&P dat er genoeg begrotingsruimte is voor steunmaatregelen om de crisis te beperken, zonder dat dit de kredietwaardigheid van Nederland aantast. Daarbij helpt het dat Nederland een open en concurrerende economie heeft en er in het verleden veel begrotingsdiscipline was.

De vooruitzichten voor Frankrijk zijn volgens Fitch, een andere kredietbeoordelaar, wel verslechterd. De outlook voor het Europese land is verlaagd naar negatief, waarmee de kans op een afwaardering van de Franse AA-status groot is.

Volgens het ratingbureau kan het niet anders dat de gigantische extra uitgaven voor steun in combinatie met economische stilstand voor een flink hogere schuldenlast zorgen. Frankrijk zelf verwacht dat de overheidsschuld dit jaar 115 procent van het bbp bedraagt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.