Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 19 mei

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Graydon: driekwart zwaar getroffen bedrijven komt nu niet in aanmerking voor TOGS

Van alle bedrijven die bovengemiddeld zwaar getroffen worden door de coronamaatregelen, komt 72,7 procent niet in aanmerking voor de TOGS-steun van 4000 euro. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Graydon.

Het gaat dan met name om bouw- en timmerbedrijven, die vooral op de (middel)lange termijn last ondervinden van het stilvallen van andere bedrijven, aldus de bedrijfsinformatiespecialist. Ook de handel en reparatie van auto's en organisatie- en adviesbureaus vallen buiten de regeling.

Ruim 1,8 miljoen bedrijven voldoen niet aan de één of meerdere voorwaarden van de TOGS, terwijl in 26,5 procent van de gevallen wel sprake is van een bovengemiddeld zware impact van de coronamaatregelen op de bedrijfsvoering, aldus Graydon.

Van de ruim 726 duizend bedrijven die wel in aanmerking komen voor de regeling ondervinden 183 duizend bedrijven (27,3 procent) een bovengemiddeld zware impact van de coronamaatregelen. Daarentegen heeft 37,8 procent van de bedrijven juist te maken met een relatief kleinere impact, maar kunnen desondanks wel aanspraak maken op de eenmalige gift van 4000 euro. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om alternatieve genezers en overige paramedische praktijken.

Ook toont de analyse aan dat de impact op de zogenoemde 'contactberoepen' geleidelijk minder wordt, nu ze weer open zijn. Volgens Graydon laat de analyse zien welke sectoren in het volgende steunpakket van de overheid extra aandacht verdienen.

TOGS-regeling en de Graydon Covid-19 Impact Score

Van de bedrijven die in aanmerking komen voor de TOGS-regeling heeft Graydon in kaart gebracht hoe zwaar zij door de coronamaatregelen getroffen worden:

'Onrust over NOW-regeling neemt toe bij ondernemers'

ANP - De onrust over de NOW-regeling neemt toe bij ondernemers en particulieren. Dat meldt rechtsbijstandsverzekeraar ARAG op basis van het aantal vragen en verzoeken dat het bedrijf over de werking van de regeling binnenkrijgt. Zo begrijpen ondernemers vaak niet goed hoe ze 'de kleine lettertjes' van de regeling moeten interpreteren.

In april kreeg de rechtsbijstandverzekeraar 54 vragen binnen over de NOW, voluit de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. In maart, toen de NOW-regeling net was ingevoerd, waren dat er 29. ARAG verwacht in mei meer vragen en na de definitieve berekening van de omzetdaling nog meer drukte, omdat dan mogelijk terugvorderingen volgen.

De NOW is bedoeld voor werkgevers die hun omzet zien terugvallen door de crisis. Bedrijven die tenminste 20 procent omzet verliezen komen in aanmerking voor de regeling. Ze kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

"Het wordt hier steeds drukker", vertelt arbeidsjurist Hanneke Boesveld. "NOW aanvragen is makkelijk, toegankelijk en ondernemers hebben razendsnel een voorschot ontvangen. Ik heb echter wel zorgen over de toekomst." Boesveld doelt onder andere op het berekenen van de omzet en het loon die de hoogte van de loonkostensubsidie bepalen. "De ondernemer moet een inschatting maken van de omzetdaling, maar deze onzekere tijd maakt dat lastig. Veel ondernemers hadden snel hulp nodig en hebben dus ook niet gewacht om zo een beter beeld te krijgen van de gevolgen voor de omzet."

Daarbij wordt het voorschot op de subsidie gebaseerd op het loon van afgelopen januari. Dat loon kan hoger zijn dan het werkelijk betaalde loon in de periode maart tot en met mei 2020, omdat in januari vaak een dertiende maand wordt uitbetaald.

Verder krijgt ARAG veel vragen van organisaties die afhankelijk zijn van seizoensgebonden omzetten. Voor dat soort bedrijven is het ongunstig dat het omzetverlies wordt bepaald op basis van de gemiddelde kwartaalomzet in 2019. De subsidie kan daardoor uiteindelijk lager uitvallen dan het omzetverlies was vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.