Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 26 mei

Een overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

'ECB komt waarschijnlijk met meer coronasteun'

ANP - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat volgende maand zeer waarschijnlijk zijn opkoopprogramma van obligaties verder uitbreiden om de economie van de eurozone extra steun te bieden in de coronacrisis. Nu de inflatie laag is, is er ruimte om te innoveren en "snel en krachtig te handelen", heeft Francois Villeroy de Galhau laten weten. Hij is de gouverneur van de Franse centrale bank en tevens een van de belangrijkste beleidsbepalers bij de ECB.

Bij het vorige rentebesluit eind april ging de ECB nog niet over tot een uitbreiding van het noodopkoopprogramma. Wel stelde de centrale bank toen klaar te staan om het programma ter waarde van 750 miljard euro uit te breiden of te verlengen.

Als het aan Villeroy ligt zouden onder meer de geldende limieten van het opkoopprogramma verder moeten worden versoepeld. "Het is in de naam van ons mandaat dat we hoogstwaarschijnlijk nog verder moeten gaan", stelde hij in een toespraak. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat sommige nationale centrale banken aanzienlijk meer staatsobligaties gaan kopen en andere aanzienlijk minder.

CPB: afname wereldhandel in maart nog beperkt

ANP - De wereldhandel was in maart onder druk van de coronacrisis 1,4 procent lager dan in februari, meldt het Centraal Planbureau (CPB). Deze daling is nauwelijks groter dan in januari en februari, toen de wereldhandel ook al gemiddeld met 1,2 procent afnam.

Ook de daling van de industriële productie met 0,2 procent was in lijn met de voorgaande maanden. Wel was er volgens de rekenmeesters van het CPB sprake van grote regionale verschillen. Vooral in Europa bleek de terugval sterk, met een afname van de handel met meer dan 7 procent en een afname van de industriële productie met ruim 12 procent. In China veerden handel en productie in maart juist op, na een scherpe daling in januari en een consolidatie in februari.

Het planbureau voorziet voor april en mei over de gehele linie een sterkere daling van de handel en productie in de wereld, in lijn met de aanscherping van de coronamaatregelen in veel regio's.

'Meer mensen willen gedrag veranderen voor klimaat door corona'

ANP - Veel mensen zijn zich door de coronacrisis bewust geworden van het klimaat en willen hieraan ook zelf een bijdrage leveren. Zo wil bijna 8 op de 10 Nederlanders minder gaan vliegen en ruim driekwart wil het autogebruik beperken. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders. Toch vragen tegelijkertijd 7 op de 10 Nederlanders zich af of de positieve gevolgen voor het milieu die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan, kunnen worden behouden.

Een jaar geleden gaf een ruime meerderheid bij een onderzoek van ABN AMRO ook aan duurzaamheid belangrijk te vinden. Maar slechts een kwart overwoog toen minder te vliegen en minder auto te rijden.

Door de coronacrisis lijkt een keerpunt te zijn ontstaan in de bewustwording van het belang van het klimaat, aldus ABN AMRO. Zo wil 71 procent van de Nederlanders de schonere lucht en positieve milieueffecten als gevolg van coronamaatregelen behouden. Ook wil 41 procent van de Nederlanders dat de overheid gelijktijdig werk maakt van de economie en het klimaat.

Economisch herstel verdient voor de meeste Nederlanders nog steeds de hoogste prioriteit, maar klimaat staat volgens ABN AMRO op de tweede plek. Meer dan 8 op de 10 burgers die zich zorgen maken over het klimaat vinden dat duurzaamheid hoog op de politieke agenda moet staan, juist nu de samenleving opnieuw moet worden vormgegeven. Dit kan volgens de ondervraagden door schoner vervoer en het stimuleren van thuiswerken, de luchtvaart te beperken en te investeren in groene energie.

Economie OESO-gebied krimpt door coronacrisis

ANP - De economie in het gebied van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is in het eerste kwartaal gekrompen door de coronacrisis en de beperkende maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan.

De krimp kwam uit op 1,8 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat is de sterkste neergang sinds de financiële crisis. Vooral in Frankrijk en Italië was flinke krimp te zien door de strenge lockdownmaatregelen. Maar ook in Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Japan waren minnen op te merken. Er zijn in totaal 37 landen aangesloten bij de OESO.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.