Nieuws

BNR: Honderden miljoenen uit TOGS-regeling ongebruikt

Op de laatste dag dat de TOGS-regeling (Tegemoetkoming schade COVID-19) kan worden aangevraagd, ligt nog bijna de helft van de hiervoor vrijgemaakte 1,6 miljard euro op de plank.

Dat meldt BNR Nieuwsradio, na navraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Tot 23 juni zijn er meer dan 215.000 aanvragen voor de eenmalige compensatieregeling gedaan. Hiervan zijn er ruim 200.000 uitgekeerd; een bedrag van 802 miljoen euro, aldus BNR. "Ik denk dat veel ondernemers niet eens weten dat ze er recht op hebben", stelt MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof tegenover BNR. 

De regeling, die uitgaat van een eenmalige tegemoetkoming van vierduizend euro, werd sinds de aankondiging ervan in maart twee keer verruimd. Ondernemers trokken bij het kabinet aan de bel omdat zij niet voor de TOGS-regeling in aanmerking kwamen, maar wel hard getroffen zijn door de coronacrisis.

SBI-codes

Om voor de regeling in aanmerking te komen moet de hoofdactiviteit van een bedrijf overeenkomen met één van de zogeheten SBI-codes. Veel bedrijven richten zich echter op andere activiteiten dan hun SBI-code aangeeft. 

Ook zijn er beroepsgroepen die wel grote schade lijden als gevolg van het stilleggen van sectoren, maar die toch buiten de steunmaatregelen vallen. Vonhof wijst bijvoorbeeld naar een kleine beroepsgroep als ballonvaarders, die tot 1 september nog steeds niet mogen varen. "Schrijnende gevallen", aldus de MKB Nederland-voorman.

In totaal hebben ruim 24.000 ondernemers geprobeerd hun SBI-code de afgelopen weken te wijzigen, zo meldt BNR. Een groot deel daarvan, 14.000, kwam daarna alsnog voor de eenmalige compensatie van 4000 euro in aanmerking. De regeling aanvragen gaat via de RVO en kan vandaag nog tot 17.00 uur.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.