Nieuws

Duits OM valt binnen bij Wirecard

Het kantoor van het fintechbedrijf Wirecard in München is op 5 juni doorzocht door het Duitse Openbaar Ministerie. Controlerend accountant EY is in Duitsland aangeklaagd.

De doorzoeking door het OM bij Wirecard is gedaan na aangifte door de Duitse beurstoezichthouder Bafin, die het bedrijf verdenkt van het misleiden van beleggers. Betalingsverwerker Wirecard probeerde eerder berichten over gesjoemel met de omzet en goodwill in Azië en de verantwoording daarover in de jaarrekeningen te temperen en investeerders gerust te stellen.

Een onderzoek door KPMG zou geen malversaties aan het licht heeft gebracht, maar beleggers zijn daar niet gerust op. Paul Koster, directeur van European Investors en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), gaf eind vorige week tegenover Accountant.nl al aan dat Wirecard selectief citeerde uit het KPMG-rapport. "Dat helpt niet als je een einde wilt maken aan de geruchten."

EY aangeklaagd

EY, controlerend accountant van Wirecard, is in Duitsland aangeklaagd. Volgens de aanklacht zou het kantoor een miljard euro onjuist hebben geboekt op rekeningen van de Duitse betalingsverwerker. Dat meldt een advocaat die particuliere investeerders in Wirecard vertegenwoordigt.

Paul Koster gaf vorige week aan zowel Wirecard als EY om informatie te hebben gevraagd. "Ook van de controlerend accountant moet er een hele goede toelichting komen. Die hebben wij nog niet gekregen."

Partnerbedrijf

De Britse zakenkrant Financial Times zette eerder documenten van Wirecard online, waaruit volgens de krant zou blijken dat het bedrijf cijfers over winst en omzet op frauduleuze wijze had opgekrikt. De verdenkingen van gesjoemel draaien om een partnerbedrijf van Wirecard, Al Alam uit Dubai, dat volgens de cijfers goed was voor verwerking van honderden miljoenen dollars voor klanten en de helft van het operationele resultaat van Wirecard in 2016.

Volgens de FT is het twijfelachtig dat Al Alam inderdaad zoveel werk verrichte voor Wirecard, omdat veel bedrijven die als klant werden opgegeven nooit van de onderneming zouden hebben gehoord.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.