Nieuws

EY: 'uitgebreide en geraffineerde' fraude bij Wirecard

Wirecard heeft EY Duitsland tijdens de controle over boekjaar 2019 misleid met valse bankverklaringen. Dat stelt de accountant van de betalingsdienstverlener in een verklaring.

Dat meldt persbureau Bloomberg. Wirecard ligt al maanden onder vuur vanwege mogelijke fraude. Het DAX-genoteerde bedrijf maakte eind vorige week bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden werden vermist. Maandag meldde Wirecard dat dit geld mogelijk nooit heeft bestaan en trok het zijn financiële publicaties van de afgelopen jaren in. Gisteren heeft Wirecard uitstel van betaling aangevraagd omdat het bedrijf niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

EY zegt in de verklaring dat er "duidelijke aanwijzingen" zijn dat het hier gaat om een "uitgebreide en geraffineerde fraude", waarbij meerdere partijen wereldwijd zijn betrokken. Het kantoor voegt daaraan toe dat "even the most robust and extended audit procedures may not uncover a collusive fraud".

EY is in Duitsland al aangeklaagd door particuliere beleggers, omdat het kantoor niet zou hebben opgemerkt dat Wirecard in 2018 een miljard euro aan activa onjuist heeft geboekt.

Schadevergoeding

European Investors, de Europese tak van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), eist schadevergoeding van EY omdat het kantoor niets zou hebben gedaan toen ceo Markus Braun begin mei verklaarde dat EY "have no problem at all to sign off the audit 2019". Wirecard stelde de publicatie van het jaarverslag enkele weken later uit. Op 18 juni meldde het bedrijf dat EY 1,9 miljard euro niet kon terugvinden en dat er aanwijzingen zijn dat de accountant is misleid.

Volgens de VEB had zowel Wirecard als EY begin mei direct moeten handelen. "De onjuiste en misleidende voorstelling van zaken in de financiële markten rond de voortgang van de accountantscontrole had openbaar gecorrigeerd moeten worden", aldus VEB-voorzitter Paul Koster deze week in De Telegraaf.

Volgens de Financial Times gaat de Europese Commissie aan de ESMA, de Europese toezichthouder op de financiële markten in Europa, vragen om onderzoek te doen naar de rol van de Duitse toezichthouder Bafin bij de het Wirecard-debacle, zo meldt het Financieele Dagblad vandaag. De ESMA moet gaan onderzoeken of de Duitse toezichthouder zijn verplichtingen is nagekomen onder de Europese wetgeving voor financiële rapportage door beursgenoteerde bedrijven.

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis voor Financiële markten wil daarnaast ook dat de Duitse accountancytoezichthouder onderzoek gaat doen naar de rol van EY, aldus de krant.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.