Nieuws

'EY gaf Wirecard bijna een goedkeurende verklaring'

EY stond begin juni op het punt een goedkeurende verklaring af te geven voor Wirecard, op voorwaarde dat het bedrijf geld zou overmaken van Filipijnse tussenrekeningen naar de rekeningen van het bedrijf in Duitsland.

Dat meldt de Financial Times. Wirecard ontving begin juni de conceptversie van de goedkeurende verklaring. In het concept zou EY meldingen van klokkenluiders tegenspreken evenals de bevindingen uit het KPMG-rapport van begin april, waaruit bleek dat er onduidelijkheden waren rondom de helft van de boekwaarde van het bedrijf.

Het KPMG-rapport was opgesteld in opdracht van Wirecard, vanwege zorgen bij investeerders over de financiële boekhouding, onder meer naar aanleiding van meldingen van klokkenluiders. Na het verschijnen van het rapport verloor Wirecard een derde van zijn beurswaarde. Kort daarna viel het Duitse Openbaar Ministerie binnen bij het kantoor van Wirecard in München.

EY maakte vorige maand bekend dat Wirecard vervalste documenten aan EY heeft verstrekt. In een reactie op het FT-stuk zegt het accountantskantoor dat de jaarrekening van Wirecard meerdere malen is uitgesteld omdat "EY Duitsland het bedrijf liet weten dat het de controlewerkzaamheden niet kon afmaken" en dat het "uiteindelijk het werk van EY Duitsland is geweest dat leidde tot de ontdekking van fraude gerelateerd aan Wirecard".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.