Nieuws

VEB: Weerstand aandeelhouders tegen beloning bestuurders neemt toe

De weerstand van aandeelhouders tegen het beloningsbeleid voor bestuurders neemt toe, signaleert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Bij bijna één op de acht beursfondsen werd het beloningsvoorstel voor bestuurders in de aandeelhoudersvergadering weggestemd.

Dat komt volgens de VEB omdat aandeelhouders niet alleen mondiger zijn geworden, maar ook door een belangrijke nieuwe richtlijn voor beursfondsen. Daarin staat dat beursfondsen vanaf dit jaar de beloning beter moeten onderbouwen en moeten laten weten of er maatschappelijk draagvlak is voor het voorgestelde beleid. Ook moeten aandeelhouders de kans krijgen om te stemmen en moet meer dan driekwart van de aandeelhouders akkoord zijn.

Bij acht van de 66 beursfondsen werd die drempel niet gehaald. Vastned, Ctac en AMG kenden zelfs een absolute meerderheid die tegen een beloningsvoorstel was. "Een dergelijke revolte onder aandeelhouders kwam niet eerder voor", meent de beleggersvereniging. Aandeelhouders stemden voor het laatst tegen een beloningsvoorstel bij Philips in 2008.

Weerstand

Bij nog eens acht andere beursfondsen werd het beleid wel goedgekeurd, maar was er toch weerstand tegen, zoals bij Basic Fit (22,7 procent van de aandeelhouders tegen) en TomTom (19,8 procent tegen). Bij die twee merkt de VEB op dat ook zonder de stem van de grootaandeelhouders het voorstel niet was aangenomen, omdat de topmannen van beide bedrijven allebei een flink pakket aandelen hebben waarmee ze dit konden voorkomen.

De VEB stemde zelf in meer dan de helft van de gevallen (55 procent) tegen het beloningsvoorstel. Volgens de beleggersvereniging werd dan niet genoeg rekening gehouden met de strategie en economische waarde van het bedrijf.

Een aantal beursfondsen liet weten open te staan voor opname van een rendementscriterium.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.