Nieuws

Wirecard: European Investors-VEB dagvaardt EY in Duitsland

European Investors-VEB heeft EY voor de rechtbank in Stuttgart gedagvaard voor de rol van het kantoor in het Wirecard-debacle. Volgens de Europese beleggersvereniging heeft EY zijn zorgplicht geschonden.

European Investors-VEB richt zich met name op de periode na 28 april, na het verschijnen van een onderzoeksrapport van KPMG naar mogelijke fraude bij de betalingsverwerker en de uitlatingen van Wirecard-ceo Markus Braun daarna. "Door op dat moment niet publiekelijk te reageren heeft EY zich naar de overtuiging van European Investors-VEB schuldig gemaakt aan opzettelijke koersmanipulatie."

De beleggersvereniging wil schadevergoeding voor haar leden, maar wil daarnaast dat de Duitse rechter ook een principe-uitspraak doet "over de rol van de accountant als vertrouwensman voor het maatschappelijk verkeer". Ook zou het Wirecard-debacle aangegrepen moeten worden voor "een discussie over fundamentele verbeteringen van corporate governance in Duitsland".

"De belangrijkste vraag is of EY in haar hoedanigheid van controlerend accountant de belangen van beleggers en andere stakeholders in Duitsland ernstig heeft beschadigd door de jarenlange falende controle en het stilzwijgen rondom het wel of niet goedkeuren van de jaarrekening 2019. Daarmee wordt ook de juistheid van de voorgaande jaarrekeningen in twijfel getrokken", aldus Paul Koster, ceo van European Investors-VEB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.