Nieuws

ABN Amro: 'Omzet accountants zal licht dalen in 2021'

In 2020 groeit de accountancysector nog, maar in 2021 volgt een lichte krimp.

Dat verwachten economen van ABN Amro. De zakelijke dienstverlening als geheel kan rekenen op een krimp van 6 procent in 2020, terwijl de accountancysector dit jaar nog 2 procent groei kan noteren. In 2021 volgt echter een krimp van 1 procent, terwijl de zakelijke dienstverlening als geheel dan alweer op een groei kan rekenen van 3 procent.

Ingrid Laane, Sectoreconoom TMT & Zakelijke Dienstverlening: "De accountancysector heeft op korte termijn juist meer werk doordat de branche veel advieswerk doet dat is gerelateerd aan de coronacrisis. Toch zullen ook accountants op termijn de effecten van een neergaande economie voelen. Gestuwd door een relatief sterk herstel van de uitzendbranche, die in 2021 profiteert van de groeiende economie (2,4 procent) in combinatie met een hoge werkloosheid (7,2 procent), zal de zakelijke dienstverlening volgend jaar weer groeien. ABN Amro verwacht in 2021 een groei van 3 procent van de hele sector ten opzichte van een jaar eerder. De sector is hiermee nog lang niet terug op haar pre-coronaniveau."

Bij de prognose is ervan uitgegaan dat de huidige coronamaatregelen aanhouden en mogelijk aangescherpt worden, maar dat er geen landelijke lockdown komt. "In lijn met de verwachting van wereldgezondheidsorganisatie WHO doen wij de aanname dat er medio 2021 een vaccin beschikbaar komt, waardoor tot ver in 2021 beperkingen gelden voor onder meer reizen en het organiseren van evenementen", aldus Laane.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.