Nieuws

Algemene Rekenkamer maakt 'Coronarekening' op

De inzet van publiek geld ter bestrijding van de coronacrisis is vanaf 18 september 2020 te volgen via een interactief dashboard op de website van de Algemene Rekenkamer.

Deze 'Coronarekening' laat zien welke steunmaatregelen het kabinet heeft getroffen, wat de verwachte kosten zijn, voor wie ze bedoeld zijn, wie ze uitvoert en wat we al weten van de resultaten ervan.

Sinds begin juli staat op de website van de Algemene Rekenkamer al een informatief overzicht van de steunmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Dit overzicht en het dashboard zullen regelmatig ververst, aangevuld en uitgebreid worden. "We willen hiermee zicht geven op de kosten van de maatregelen voor de bestrijding van de coronacrisis, en zodra het kan ook de resultaten ervan. Met het doel inzicht te geven in de besteding van publiek geld. Zo werken we al meteen aan de controle op de publieke verantwoording hierover, vooruitlopend op ons verantwoordingsonderzoek over 2020", zegt collegelid Ewout Irrgang.

Het overzicht van steunmaatregelen en het dashboard maken deel uit van de activiteiten van de Algemene Rekenkamer om de effecten van de coronacrisis te onderzoeken. Intussen is ook in kaart gebracht wat de lessen zijn van steunoperaties aan grote ondernemingen in het verleden. Deze week verschijnen onderzoeken naar het beleid en de capaciteit om mensen te testen op corona en naar het beleid om misbruik van de NOW-regeling te voorkomen. In november verschijnen onderzoeken naar actuele steunverlening aan grote ondernemingen en de risico's voor de overheidsfinanciën ten gevolge van de bestrijding van de coronacrisis.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.