Nieuws

Automatiseerder: 'Bijna alle accountancydiensten worden geautomatiseerd'

Volgens Unit4 Bedrijfssoftware denkt 82 procent van de accountants- en administratiekantoren dat hun eigen dienstverlening op termijn grotendeels zal worden geautomatiseerd en dat de kantoren nog hoofdzakelijk adviesdiensten zullen leveren.

Uit een benchmark bij 118 accountants- en administratiekantoren in Nederland en Nederlandstalig België blijkt volgens Unit4 dat de kantoren zullen moeten investeren in moderne technologie en de ontwikkeling van nieuwe diensten.

"Het realiseren van digitale transformatie heeft bij 58 procent van de accountants- en administratiekantoren de meeste focus. Tegelijkertijd noemen ze het ontwikkelen, uitbreiden en optimaliseren van hun onlinedienstverlening ook direct als hun grootste uitdaging (42 procent)", aldus Unit4.

Standaardtaken niet meer interessant

Opvallend is dat Unit4 stelt dat hun contacten in de accountancysector aangeven veel liever advies te geven en standaardtaken graag automatiseren. "Juist als de standaardtaken van een accountant of administrateur worden geautomatiseerd, blijft er meer tijd over om klanten op het juiste moment voorzien van slimme inzichten en advies over kansen, risico's en verplichtingen. De accountants die wij spreken, vinden die adviserende rol ook veel interessanter dan het simpelweg verwerken van administraties."

Uiteraard is daar de moderne technologie onmisbaar voor, meent de automatiseerder. "Om de toekomstige druk op de omzet het hoofd te bieden en over te schakelen naar nieuwe, hoogwaardige adviesproposities, is het van belang dat accountants- en administratiekantoren investeren in moderne technologie. Data levert immers inzichten op waar accountants- en administratiekantoren aanvullende dienstverlening mee kunnen ontwikkelen."

België loopt achter

Accountants in België ervaren het thema digitalisering volgens Unit4 als "veel uitdagender" dan hun Nederlandse collega's. Dit blijkt uit een hogere score op prioriteiten als het vinden en toepassen van nieuwe technologie (in Nederland is dit 16 procent, in België 41 procent), het optimaliseren van (verouderde) IT (in Nederland 27 procent, in België 35 procent) en uitdagingen bij het digitaliseren van processen. Verder lijken Belgische ondernemers iets achter te lopen wat betreft het onderwerp digitaliseren; bij hen is er bijvoorbeeld veel meer sprake van traditionele bestandsuitwisseling met hun accountant (e-mail, csv, txt) dan in Nederland het geval is (in Nederland 14 procent, in België 31 procent).

Unit4 geeft ook aan dat het "cruciaal" is voor accountants- en administratiekantoren om met moderne technologie "inzichten en dashboards" te genereren. "Alleen zo kunnen accountants en administrateurs veel meer toegevoegde waarde aan hun klant tonen."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.