Nieuws

Controlekosten kleinere beursfondsen in vijf jaar ruim verdubbeld

De controlekosten bij Nederlandse small- en midcapfondsen zijn in de periode 2014-2019 gemiddeld met 129,6 procent gestegen. Dat meldt MidkapNL na onderzoek onder deze bedrijven. De belangenvereniging van kleinere beursfondsen spreekt van een 'explosieve stijging' en wijdt dat aan het kleine aantal oob-accountantsorganisaties.

MidkapNL liet onderzoek doen onder beursgenoteerde Nederlandse small- en midkapbedrijven, met uitzondering van beleggingsfondsen, beursfondsen die in de onderzochte periode zijn overgenomen, beursfondsen die over 2019 geen jaarrekeningcontrole hebben kunnen laten doen en fondsen met onvergelijkbare boekjaren. In totaal gaat het om 33 bedrijven.

Bij zeven beursfondsen bedroeg de stijging minder dan 50 procent, bij zeven fondsen lag de stijging tussen 50 en 100 procent, bij twaalf fondsen tussen 100 en 200 procent en bij zeven beursfondsen was de stijging meer dan 200 procent.

Volgens MidkapNL heeft de afname van het aantal oob-accountantskantoren, van vijftien in 2010 tot zes vorig jaar, geleid tot "ongezonde marktverhoudingen". Daardoor is er onvoldoende keuzemogelijkheid voor oob-organisaties en kunnen een aantal fondsen zelfs geen accountant vinden. Uit het onderzoek blijkt volgens de vereniging ook dat dit een "sterk prijsopdrijvend effect" heeft.

De vereniging zegt dat ze de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Euronext, de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en beroepsorganisatie NBA zal benaderen over dit onderwerp.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.