Nieuws

EY: 'Spijt dat fraude bij Wirecard niet eerder is ontdekt'

EY heeft spijt dat het de fraude bij de omgevallen betalingsverwerker Wirecard niet eerder heeft weten te ontdekken. Het kantoor kondigt een reeks maatregelen aan om fraudedetectie te verbeteren.

Dat schrijft EY Global-voorzitter Carmine Di Sibio in een brief die het accountantskantoor zal versturen aan zijn klanten. "Veel mensen zijn van mening dat de fraude bij Wirecard eerder had moeten worden ontdekt en dat begrijpen we volledig", schrijft Di Sibio in de brief. "Hoewel we erin zijn geslaagd de fraude aan het licht te brengen, betreuren we dat deze niet eerder is ontdekt."

In juni 2020 maakte de Duitse betalingsverwerker Wirecard bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden die op de balans stond kwijt was en niet veel later dat die vermiste tegoeden mogelijk nooit hebben bestaan. Het bedrijf trok daarop zijn financiële publicaties van de afgelopen jaren in en vroeg eind juni uitstel van betaling aan. De Duitse toezichthouder BaFin en controlerend accountant EY liggen onder vuur vanwege de affaire.

Klantbrief

De brief is verstuurd naar EY-partners die de grootste audit- en adviesklanten beheren. Die partners versturen de brief vervolgens aan het senior management van hun klanten. EY zegt in de brief "significant" meer zijn best te gaan doen om fraude vroegtijdig op te sporen.

"De heimelijke fraude bij Wirecard werd uitgevoerd via een zeer complex crimineel netwerk dat was ontworpen om iedereen te misleiden - investeerders, banken, toezichthoudende autoriteiten, opsporingsadvocaten en forensische accountants, evenals wijzelf", schrijft Di Sibio. "Het publiek belang vereist duidelijk dat er veel meer wordt gedaan om fraude in de vroegste stadia op te sporen."

Anti-fraudemaatregelen

EY zegt in een korte statement dat audits een belangrijkere plek moeten innemen bij fraudedetectie. "Wij zijn ook van mening dat, hoewel de primaire verantwoordelijkheid voor het voorkomen en opsporen van fraude bij het bestuur en de raden van toezicht ligt, audits in de toekomst meer een rol zouden moeten spelen om materiële fraude op te sporen. We hebben daarom ook een eigen risicobeoordelingskader ontwikkeld voor gebruik met auditcommissies en degenen belast met governance. Al deze acties leggen de lat aanzienlijk hoger en gaan verder dan de momenteel aanvaarde professionele normen."

In de brief zegt Di Sibio verder dat hij sterk wil inzetten op twee specifieke maatregelen om fraude te bestrijden. Hij wil "de kracht van geavanceerde technologie inzetten", onder meer door sterk in te zetten op data-analyse bij het opsporen van fraude. Ook wil hij risicobeoordelingen en audit scoping verbeteren door meer externe data en informatie te gebruiken, zoals social media en door voortdurende controles uit te voeren op de integriteit van management. Daarnaast wil Di Sibio dat er waar mogelijk gebruik wordt gemaakt van elektronische bevestigingen voor controle-informatie, door onder meer het nalopen van bankgegevens van bedrijven aan de hand van de gegevens die de banken aan EY verstrekken. Bovenop deze technologische maatregelen moeten alle auditprofessionals voortaan verplicht een jaarlijkse forensische training volgen.

Uitdagingen

Di Sibio wijst ook expliciet op de uitdagingen voor de accountant bij het detecteren van een fraude zoals bij Wirecard. "Ik ga niet vooruitlopen op de uitkomst van onderzoeken, maar ik wil een feit verduidelijken waarvan ik weet dat het van aanzienlijk belang is voor u en al onze klanten. Het illustreert perfect de uitdaging van een door het management geleide fraude: wanneer externe bevestigingen voor trustee-accounts werden verkregen, was het bewijs (inclusief de bankbevestigingen) vervalst. Het is daarom duidelijk dat we innovatieve technieken en processen nodig hebben om toekomstige fraude van deze omvang aan te kunnen pakken. De maatregelen die ik hier omschrijf zullen een belangrijke stap zijn om dat te bereiken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.