Nieuws

ING: transactie uit FinCEN Files was administratieve fout

De transactie van 45 miljoen dollar die ING in 2014 probeerde te doen naar een dochterbedrijf van Vnesheconombank, terwijl die Russische staatsbank op een Amerikaanse sanctielijst stond, was een "administratieve fout".

Dat meldt ING woensdag in een reactie op het onderdeel van de onthullingen uit de FinCEN Files die de afgelopen dagen in media gedaan werden.

ING zou volgens de mediaberichten met de transactie mogelijk sancties proberen te ontwijken. Nu reageert ING dat de genoemde gesanctioneerde partij "geen partij was bij de betalingstransactie", en dat een verwijzing naar de partij "ten onrechte was toegevoegd aan een van de systeemvelden voor de transactie". ING zegt dat de fout in 2014 besproken was met de relevante Amerikaanse autoriteiten en dat er verder geen actie was ondernomen.

De Russische staatsbank Vnesheconombank stond op de Amerikaanse sanctielijst vanwege de Russische annexatie van de Krim. In augustus 2014 wilde ING 45 miljoen dollar overmaken naar dochterbedrijf van Vnesheconombank, VEB Leasing, maar de transactie werd geblokkeerd. Een week later lukte het wel om het bedrag over te maken, maar de bank liet 'VEB Leasing' weg bij de transactie. Bank of America, dat de gegevens controleerde, noemde deze werkwijze in de uitgelekt documenten "een poging om sancties te ontwijken".

Ook werd uit de FinCEN Files (2600 documenten die gelekt werden aan de nieuwssite Buzzfeed) duidelijk dat de Russische oliemiljardair Roman Abramovitsj via bankrekeningen bij ING Nederland voor ruim 1 miljard euro aan transacties heeft gedaan die door Deutsche Bank als verdacht werden gezien. Op dat geval reageerde ING woensdag niet.

Wel stelt ING "als poortwachter van het financiële systeem" een belangrijke verantwoordelijkheid te hebben om klanten en de samenleving te beschermen tegen financieel-economische misdrijven en dat de bank haar verantwoordelijkheid "uiterst serieus" neemt. Verder zegt de bank dat de bestrijding van financiële criminaliteit alleen succesvol kan zijn als onder meer banken en autoriteiten hun krachten bundelen. "De effectiviteit daarvan wordt verbeterd door het delen van informatie en samenwerking", aldus ING.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.