Nieuws

Nyenrode ontslaat hoogleraar om banden met fraudeverdachten

De Nyenrode Business Universiteit heeft de betrekking van Jaap Koelewijn als hoogleraar beëindigd vanwege zijn banden met recidiverende fraudeverdachten.

Dat bevestigt een woordvoerder van de universiteit in Breukelen. De twee verdachten, Ad van T. en Michel G., zijn betrokken geweest bij twee beleggingsfondsen waarvan er een door Koelewijn is opgericht. Daarnaast is hij commissaris van een ander fonds, dat door een van de fraudeverdachten is bedacht.

Koelewijn erkende al tegenover de Volkskrant dat hij 'tijdelijk' niet langer bij Nyenrode doceert. "Ik had een nulurencontract bij Nyenrode. Dat is opgeschort. En als je er niet meer doceert, mag je jezelf geen hoogleraar meer noemen", zei hij in de krant. Nyenrode laat nu weten dat Koelewijn niet als hoogleraar zal terugkeren.

Michel G. is in drie beleggingsfraudes verdachte of veroordeeld. Ad van T. was medeverdachte van witwasser Jan-Dirk Paalberg en leidde illegaal het verdacht trustbedrijf ICM. Koelewijn zei eerder in Het Financieele Dagblad dat hij met de twee in zee ging, omdat ook fraudeurs een tweede kans verdienen.

Koelewijn was als hoogleraar gespecialiseerd in goed ondernemingsbestuur. In de media was hij vaak aan het woord over financiële affaires en hij gaf onder meer leiding aan de onderzoeksafdeling van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die over de integriteit van de financiële sector waakt.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.