Nieuws

Woningcorporaties klagen over oplopen administratieve lasten

Woningcorporaties zijn de laatste jaren steeds meer geld kwijt aan administratieve lasten. Volgens corporatiekoepel Aedes bedragen de lasten al ruim een derde meer dan in 2014. Vooral de kosten voor het laten controleren van jaarrekeningen door accountants zijn flink toegenomen.

Daarover klaagt brancheorganisatie Aedes op basis van onderzoek van onder 154 corporaties. Volgens Aedes worden met name kleine corporaties onevenredig hard geraakt.

"Een kleine woningcorporatie die maar drieduizend huizen verhuurt, is al gauw een ton per jaar kwijt aan accountants en taxaties", legt Aedes-voorzitter Martin van Rijn uit. "Het kabinet en de Tweede Kamer zijn nu aan zet om daar iets aan te veranderen. Iedere euro die naar de boekhouding gaat, is er één die niet ten goede komt aan de huurder."

Kleine corporaties zouden per huurwoning gemiddeld ruim 3,5 keer zoveel betalen aan de accountant als grote corporaties voor de controle van de jaarrekening. Het kost voor hen bovendien meer moeite om accountants te vinden. Op veel offerteverzoeken reageren volgens Aedes slechts enkele accountantskantoren.

De corporatiesector houdt ook dit jaar rekening met forse stijgingen van de accountantskosten. Meer dan de helft van de ondervraagde organisaties gaat uit van een toename van boven de 5 procent.

In de zomer van 2019 luidde Aedes ook al de noodklok over stijgende kosten voor woningcorporaties. Destijds zagen accountantskantoren en de Autoriteit woningcorporaties geen verband tussen het aanmerken van grote woningcorporaties als organisaties van openbaar belang en stijgende accountantskosten voor kleinere woningcorporaties. Sommige kantoren signaleerden wel stijgende kosten in de gehele auditmarkt, maar wijten dat destijds aan een toename in wet-en regelgeving.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.