Nieuws

FD: 'Agressieve lobby van belastingadviseurs te veel gericht op eigenbelang'

Demissionair staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) legt de reactie van fiscalisten op het Belastingplan 2022 naast zich neer. Volgens Vijlbrief is het commentaar van de belastingadviseurs te veel gericht op het eigenbelang.

Normaal gesproken beantwoordt het ministerie van Financiën alle vragen van organisaties van adviseurs, zo meldt het FD, dat ook een opiniebijdrage plaatst van hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek. Die stelt dat fiscalisten dringend moeten reflecteren op hun relevantie voor de samenleving.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het Belastingplan 2022. De vragen hierover van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) en het Register Belastingadviseurs (RB) zijn door demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief niet beantwoord, net als vragen van de fiscalisten over een aanhangig wetsvoorstel.

Agressieve lobby

"Vijlbrief lijkt hiermee een streep in het zand te hebben getrokken", stelt Van de Streek, die spreekt van een "agressieve lobby" van de beroepsgroep. "De adviseurs weten zich duidelijk geen raad met de veranderde maatschappelijke opvattingen over het fenomeen belastingontwijking."

Volgens de hoogleraar belastingrecht "is het moment aangebroken dat de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs in de spiegel moet kijken en een poging moet doen om zichzelf opnieuw uit te vinden", om zo "wel een zinvolle en maatschappelijk relevante bijdrage" te leveren aan de totstandkoming van belastingwetten.

Robert van der Jagt, voorzitter van de commissie Wetscommentaren van de NOB, stelt tegenover het FD zich niet in de kritiek te herkennen. "Eigenbelang speelt totaal niet mee in onze commentaren. We letten er heel scherp op dat er geen vragen over individuele casussen worden gesteld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.