Nieuws

Indeed: vacatures registeraccountants staan langst open

Bijna in iedere sector is op dit moment sprake van krapte, met als gevolg dat bijna de helft van alle vacatures langer dan twee maanden blijft openstaan. Vooral vacatures in zorg en accountancy staan langdurig open. Dat blijkt uit een analyse van Indeed van de vacatures op de website.

Volgens Arjan Vissers, verantwoordelijk voor de strategie bij de vacaturesite, worden vacatures niet makkelijk vervuld omdat maar weinig werkzoekenden op zoek zijn naar een nieuwe baan. Mensen met een betaalde baan twijfelen om over te stappen. "Zo zien wij normaliter een stijgend aantal overstappers na een zomervakantie. Die stijging blijft tot op heden uit. Met een boel langdurig openstaande vacatures tot gevolg."

Zorg

De lijst van langdurig openstaande vacatures wordt grotendeels gedomineerd door vacatures in de zorg. Uit de analyse blijkt dat een groot deel van de vacatures voor verpleegkundigen en artsen op dit moment niet binnen twee maanden wordt vervuld. "Dat de vacatures maar niet vervuld worden, legt het structurele probleem in de zorg bloot: de doorstroom en instroom van zorgpersoneel komt nauwelijks op gang", aldus Vissers.

Grote vraag naar accountants

Vorig jaar was de moeilijkst te vervullen vacature die van filiaalmanager bij de supermarkt. Dit jaar geldt de vacature voor registeraccountant als moeilijkst te vervullen: in 85 procent van de gevallen staat zo'n vacature langer dan twee maanden open. In de top tien van moeilijkst te vervullen vacatures staan daarnaast ook assistent-accountant samenstelpraktijk en accountant-administratieconsulent. Ook vacatures voor boekhouders en financieel controllers blijven langdurig openstaan, aldus Indeed.

Vissers: "Opvallend is dat voor veel van de vacatures die voor een relatief lange periode openstaan, zoals die van accountant of verpleegkundige, een erkende opleiding nodig is. Dit betekent dat werkgevers alleen personeel kunnen vinden in een selecte groep en zij vissen dus constant in dezelfde vijver. Terwijl werknemers vandaag de dag juist minder snel bereid zijn om van baan te wisselen."

Top 10 moeilijkst te vervullen vacatures

  1. Registeraccountant
  2. Assistent-accountant samenstelpraktijk
  3. Advocaat
  4. Accountant-Administratieconsulent
  5. Projectmanager elektrotechniek
  6. Vakantiewerk schoonmaak
  7. Assistent-teamleider
  8. Psychiater
  9. Verzorger thuiszorg
  10. SAP-consultant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.