Nieuws

NBA draagt Kris Douma voor als voorzitter

De NBA draagt Kris Douma voor als voorzitter van het bestuur. Daarmee is voor het eerst een niet-accountant kandidaat om het voorzitterschap van de beroepsorganisatie te vervullen.

Kris Douma (1961) is socioloog en was, na een aantal jaren voor de FNV te hebben gewerkt, van 2003 tot en met 2006 lid van de Tweede Kamer. In 2015 was hij binnen de NBA projectmanager voor het project 'In het Publiek Belang', waarbij hij mede leiding gaf aan de implementatie van de 53 verbetermaatregelen voor de accountancysector.

KrisDouma_900x590.jpg

Op dit moment is Douma directeur corporate engagement bij Morningstar/Sustainalytics. In die rol voert hij namens institutionele investeerders de dialoog met internationale beursgenoteerde ondernemingen over hun management van materiële milieu-, sociale en governance (ESG) risico's. Douma is ook lid van de programmaraad van het Rathenau Instituut, waar hij zich bezighoudt met duurzaamheidsvraagstukken. Daarnaast bekleedt hij een aantal toezichthoudende functies.

Unanieme keus

Voorzitter van de selectiecommissie en NBA-bestuurslid Ingrid Hems: "Wij zijn er van overtuigd dat we met Kris Douma de juiste persoon hebben gevonden om het voorzitterschap van de NBA te vervullen. Daarbij zijn we zeer zorgvuldig te werk gegaan, met een commissie die zowel uit NBA-bestuurders als drie zeer betrokken externen bestond. Wij hebben uit alle kandidaten unaniem de keuze gemaakt voor Kris."

Douma is geen accountant, maar kent de sector goed en vindt de maatschappelijke rol van de accountant belangrijk. "De accountant heeft een publieke taak, die weliswaar privaat maar wel met een professioneel kritische instelling wordt uitgevoerd, en levert daarmee een cruciale bijdrage aan het vertrouwen in het maatschappelijk verkeer", aldus Douma. Vanuit een andere verantwoordelijkheid leveren accountants ook in andere rollen (samenstellen, advies, accountant in business) een belangrijke bijdrage aan het goed functioneren van onze economie en samenleving, zo stelt hij. "Aan die mooie taak wil ik als voorzitter van de NBA graag een bijdrage leveren."

Unicum

"Vol vertrouwen bevelen wij Kris Douma aan onze leden aan als voorzitter", zegt Hems. "Het is een unicum: een niet-accountant als voorzitter. Kris is iemand die kan verbinden, een breed netwerk heeft en beschikt over veel bestuurlijke ervaring. Daarnaast heeft hij een grote passie voor de accountancysector en de mensen die daarin werken."
Tijdens de komende Algemene Ledenvergadering van de NBA, op 13 december, kiezen de leden een opvolger van de huidige voorzitter Marco van der Vegte, die dan aan het eind van zijn zittingstermijn is gekomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.