Nieuws

'Nederlander rijker dan ooit'

Nederlanders hebben een gemiddeld netto vermogen van 128.557 euro en staan daarmee op de vierde plaats van de wereldranglijst.

Dat blijkt uit de twaalfde editie van het Global Wealth Report van kredietverzekeraar Euler Hermes, dat naar de financiële situatie van huishoudens in bijna zestig landen keek. In 2000 stond Nederland nog op de zevende plaats van de wereldranglijst. Nooit was de gemiddelde wereldburger zo rijk als in 2020. Het totaal van alle bezittingen nam met 9,7 procent toe. Voor het eerst werd daarbij de grens van 200 biljoen euro overschreden.

Johan Geeroms, risk director bij Euler Hermes Nederland: "Vorig jaar was natuurlijk een dramatisch jaar. Miljoenen coronadoden. De diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Dankzij ingrijpen van de overheid bleven inkomens overeind. Omdat ook de aandelenbeurzen zich herstelden is ook de gemiddelde rijkdom gestegen en we zien die trend zich ook voor dit jaar doortrekken. Onze researchafdeling verwacht na de stijging van 9,7 procent vorig jaar een stijging van ongeveer 7 procent voor dit jaar.”

Op de lijst van de gemiddelde rijkdom per burger staat de VS soeverein aan kop, gevolgd door Zwitserland en Denemarken. Geeroms: "Dat Denemarken en Nederland zo hoog staan komt voor een belangrijk deel omdat ook het pensioengeld meeweegt. Daarnaast zijn Nederlanders een spaarzaam volk. Er wordt van nature al veel gespaard en in het coronajaar 2020 was dat nog eens extra. Door de lockdowns en allerlei beperkingen konden de mensen hun geld niet uitgeven. Er ontstond zoiets als gedwongen sparen."

Heterogeen

Geeroms benadrukt dat het onderzoek om gemiddelde bedragen per inwoner gaat maar dat de feitelijke verdeling van de rijkdom heterogeen is. "Als je inzoomt dan zie je vooral de rijken rijker worden. Er zijn genoeg mensen die juist in coronatijd hun spaargeld hebben moet aanspreken om rond te komen. Er is ook extra armoede ontstaan in coronatijd."

Net zoals Nederlanders zijn ook Duitsers spaarzaam. Toch staan zij op de achttiende plaats met een gemiddeld vermogen dat de helft zo groot is als dat van de gemiddelde Nederlander. Dat komt omdat bijvoorbeeld Amerikanen en Nederlanders een aanzienlijk deel van hun geld in aandelen stoppen, terwijl Duitsers geld vooral op spaarrekeningen hebben staan. "Dat levert momenteel niks op. Daardoor is de enorme vermogensstijging aan de Duitsers voorbijgegaan", aldus Geeroms.

Verschil tussen arm en rijk

In het onderzoek van Euler Hermes is ook de zogeheten Wealth Equity Indicator opgenomen. Hieraan is af te leiden hoe rijkdom verdeeld is per land. Landen met grote verschillen in rijkdom zijn bijvoorbeeld Rusland en Zuid-Afrika. Opvallend genoeg staat Nederland in de top tien van landen met de grootste verschillen op de zesde plaats. Geeroms: "Net zoals in de meeste Europese landen zijn ook hier de verschillen tussen rijken en armen aanzienlijk. De index geeft een vertekend beeld door de enorme hypothecaire schuld die de gemiddelde Nederlander heeft. Dat versterkt het contrast tussen arm en rijk."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.