Nieuws

Vitamine A: Het 'groene boekje' voor crisismanagement

Communicatiemanager Lukas Burgering schreef een boek over wat te doen in crisissituaties. In de Vitamine A-podcast vertelt hij over de lessen en kansen die een crisis oplevert.

Beluister Vitamine A-podcast aflevering #17 met Lukas Burgering.

Het boek ‘Crisis’ gaat niet over de coronapandemie, maar de uitgever vond de timing wel bijzonder gelukkig, aldus Burgering, die momenteel als woordvoerder verbonden is aan de NBA. Door jezelf goed voor te bereiden op een crisis, neem je een verzekering voor de toekomst, stelt hij.

Voorbereid zijn op een mogelijke crisis vraagt om een draaiboek ("niet te diep in de la") en nadenken over scenario’s voor “situaties waar niemand graag over nadenkt”. Ook voor accountants, die goed in staat zijn om organisaties te helpen met risico-analyses, kan het behulpzaam zijn.

De reputatie van een onderneming kan hard geraakt worden door bijvoorbeeld een fraudezaak of onhandig optreden in de media. Een veelgemaakte fout bij een crisis is proberen zaken te ontkennen of te bagatelliseren, aldus Burgering. Dat is zeker in deze tijd van social media "een hele grote fout", evenals proberen om de verantwoordelijkheid voor een crisis af te schuiven.

Een crisis biedt ook de kans om aan stakeholders te laten zien dat een onderneming veerkrachtig is en op de juiste manier omgaat met de situatie, meent hij.

Vitamine A

De podcast met Lukas Burgering is de tweede in een nieuwe reeks Vitamine A-podcasts, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. Alle afleveringen zijn daarnaast terug te vinden via de podcast-button bovenaan deze website.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.