Nieuws

AFM: Veranderingen in verslaggeving zijn 'uitdaging voor accountants'

Veranderingen in de verslaggeving vormen een uitdaging voor de wettelijke controle door accountants. Andere, gespecialiseerde partijen zijn mogelijk beter in staat zekerheid te geven bij niet-financiële prestaties of IT-vraagstukken.

Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Trendzicht 2022, de jaarlijkse publicatie waarin de toezichthouder trends analyseert die de financiële sector en het toezicht daarop beïnvloeden. Nieuw dit jaar zijn 'risicokaarten' voor de vier toezichtgebieden van de AFM, waarin de voornaamste risico's per toezichtgebied worden geduid. Eén daarvan heeft betrekking op financiële verslaggeving en accountantsorganisaties.

De toezichthouder heeft "speciale aandacht" voor ontwikkelingen die de relevantie van de traditionele financiële verslaggeving en controle onder druk zetten, zoals veranderende informatiebehoefte bij de eindgebruiker, digitalisering en toenemende aandacht voor fraude in de hele verslaggevingsketen.

Voor verslaggeving en controle van niet-financiële informatie worden nieuwe regels en standaarden ontwikkeld, "waarvan de toepassing in goede banen moet worden geleid". Dergelijke ontwikkelingen hebben hun weerslag op de wettelijke controle, zo stelt de AFM. "Het doel en de doelgroep van een audit worden breder en de accountant zal mogelijk meer werk moeten verrichten op het gebied van niet-financiële informatie en IT-beheersing."

Nieuwe specialisaties

Zulke verschuivingen komen nog bovenop bestaande uitdagingen, zoals het verhogen van de controlekwaliteit en meer aandacht voor fraude- en continuïteitsrisico's, aldus de toezichthouder. "Dit geeft ruimte aan nieuwe specialisaties binnen de accountancy, maar is ook een uitdaging voor de sector. Het is de vraag of accountantsorganisaties de aangewezen partij zijn om assurance te geven bij bijvoorbeeld CO2 -uitstoot en grondstofgebruik."

De AFM toont zich in de trenduitgave verder bezorgd over mogelijke oververhitting van de huizenmarkt en de aandelenmarkt. Ongeveer één op de acht beleggers loopt een groter risico om in de financiële problemen te komen door hun eigen handelsgedrag, zoals weinig spreiden en handelen in risicovolle producten, aldus de toezichthouder.

De concrete implicaties van de trends en risico's voor de toezichtactiviteiten van de AFM worden uitgewerkt in de Agenda 2022, die begin 2022 wordt gepresenteerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.