Nieuws

Curator Wirecard werkt aan rechtszaak tegen EY

De curator van Wirecard heeft Warth & Klein Grant Thornton gevraagd om mogelijke schadeclaims tegen EY te onderzoeken. De bewindvoerder van het failliete Duitse betaalbedrijf werkt aan een rechtszaak tegen het kantoor.

Dat meldt het FD op basis van berichtgeving in het Duitse Handelsblatt. Het onderzoek door de Duitse tak van Grant Thornton moet aantonen of EY, jarenlang controlerend accountant van Wirecard, fouten heeft gemaakt bij die controle. Op basis van de uitkomst wil de curator bezien of EY (deels) aansprakelijk kan worden gesteld voor de ondergang van Wirecard.  

Sinds medio dit jaar is de aansprakelijkheid van accountants richting opdrachtgevers in Duitsland verhoogd naar maximaal zestien miljoen euro; dat was eerder vier miljoen. Afgezet tegen de ruim twaalf miljard euro aan vorderingen die bij de curator van Wirecard zijn ingediend, is dat nog steeds een druppel op een gloeiende plaat.

Het onderzoek door de collega-accountants moet echter uitwijzen of EY medeschuldig is geweest aan het moedwillig benadelen van crediteuren en aandeelhouders. Zo ja, dan geldt het genoemde maximum aan aansprakelijkheid niet langer. EY zou de “boekhoudkundige trucjes” van Wirecard hebben genegeerd, zo schrijft het FD, waardoor de schade enorm kon oplopen.

Signalen gemist

Recent gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Duitse regering toont aan dat EY al in 2015 "aanzienlijke tekortkomingen in de boekhouding" zou hebben ontdekt zonder alarm te slaan, aldus het FD. Ook zouden "talrijke waarschuwingssignalen" door de accountants zijn gemist en werden afwijkingen veelal niet onderzocht.

De curator van Wirecard maakte dit voorjaar al bekend schadeclaims tegen EY te hebben ingediend die moeten leiden tot een proces. EY zou volgens de curator weigeren mee te werken aan het onderzoek, maar ontkent dat zelf. Als de uitkomsten van het onderzoek door Warth & Klein Grant Thornton in lijn zijn met de bevindingen van het regeringsonderzoek, lijkt een rechtszaak van de curator tegen EY de volgende stap.   

Wirecard ging in 2020 failliet, toen bleek dat een bedrag van bijna twee miljard euro aan cash op de balans helemaal niet bestond. Het beursfonds had op dat moment een marktwaarde van ruim twintig miljard euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.