Nieuws

Deloitte: helft huishoudens is financieel kwetsbaar

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar. Dat komt naar voren uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met ING, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Universiteit Leiden, onder vijfduizend Nederlanders.

Volgens de onderzoekers is 27 procent van de huishoudens financieel gezond en 24 procent financieel toereikend. De rest is financieel kwetsbaar of financieel ongezond. "We praten in Nederland vaak pas over geld als we in de financiële problemen zitten. Het lijkt wel of er maar twee opties zijn: met problemen ben je ongezond, zonder ben je gezond. Maar dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid", aldus het onderzoek.

Ook bij financieel gezonde mensen is er nog genoeg ruimte voor verbetering. Zo maakt 31 procent van die groep geen financiële plannen en heeft een kwart consumptieve schulden. Ook heeft een op de tien geen buffer om zes maanden of langer rond te komen als hun belangrijkste bron van inkomsten plotseling wegvalt.

Mannen financieel gezonder

Mannen lijken financieel gezonder dan vrouwen, hebben een hoger inkomen en kunnen daarmee vaker goed rondkomen. Vrouwen hebben minder grote spaarbuffers, kunnen hun inkomen minder goed voorspellen en voelen zich er ook onzekerder over.

In de drie grootste steden wonen volgens de onderzoekers relatief meer financieel ongezonde mensen dan in andere delen van Nederland (31 procent versus 23 procent). Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de randgemeenten scoren lager dan de rest van Nederland. In deze steden wonen meer mensen die gezien hun persoonlijke kenmerken en omstandigheden een hoger risico lopen om in financieel kwetsbare situaties te komen, zoals jongeren en zzp’ers.

Volgens Deloitte draagt het verbeteren van financiële gezondheid bij aan hoger welzijn. Naast werkgevers zouden bijvoorbeeld ook gedragswetenschappers en beleidsmedewerkers een grotere rol moeten spelen in het financieel gezonder maken van Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.