Nieuws

Ondanks corona kan 2021 economisch gezien niet meer stuk

Dit jaar is ondanks een vierde coronagolf op weg economisch een zeer goed jaar voor Nederland te worden. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Zelfs als er in de laatste periode een zware lockdown komt en het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal fors zou krimpen, wat onwaarschijnlijk is, komt de groei voor het gehele jaar nog hoog uit, zo stelt het FD. Bij een krimp van vijf procent in het vierde kwartaal is de jaarlijkse groei nog altijd drie procent. "Het voorbije jaar, 2020, was zó beroerd, dat het dit jaar bijna niet mis kan gaan", schrijft de krant.

Dankzij de steunmaatregelen van het kabinet bleef een grote golf aan faillissementen in coronatijd uit en werden juist bijzonder weinig faillissementen gemeld. Een nieuwe strenge lockdown kan wel invloed hebben op de overlevingskansen van bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren, zoals de horeca en de evenementenbranche.

Loonsteun

Na het stopzetten van veel steunmaatregelen begin oktober is de steun vanuit het kabinet nu beperkt tot een bijdrage in de vaste lasten. Gewacht wordt op nieuwe loonsteun (NOW), die naar verwachting weer zal worden ingezet nu de nieuwe coronamaatregelen alleen maar strenger worden en langer duren.

Het waarschijnlijkste scenario is desondanks nog steeds, vijf weken voor het einde van het jaar, dat de groei op zo’n vier procent uitkomt, meent het FD. Economen zetten al enige tijd in op dat cijfer. Het Centraal Planbureau ging in september uit van 3,9 procent en het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie kwamen vorige week uit op vier procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.