Nieuws

Volkskrant: Laat ambtenaren controle doen, of schaf controleplicht af

Door een groeiend tekort aan accountants kunnen bedrijven steeds moeilijker wettelijke controles laten verrichten. Afschaffen van de controleplicht zou een oplossing kunnen zijn.

Dat schrijft Volkskrant-columnist Peter de Waard, in reactie op recente berichtgeving van ING over een groeiend tekort aan registeraccountants. De opleiding “is zo lang en uitputtend dat de huidige Generatie Z al op voorhand de handdoek in de ring gooit”, aldus De Waard. “Babyboomers en de generatie X wilden zich nog wel elf jaar lang elke avond in een studeerkamertje opsluiten en zich alle pleziertjes ontzeggen, zeker als een partner de gezinstaken op zich nam. Maar in deze tijd van emancipatie en beroepsmobiliteit is dat even buitenissig als de zondagse kerkgang.”

Wie de opleiding wel voltooit, stapt al snel over naar een adviesrol, meent de columnist. “Dat is niet alleen lucratiever dan het afvinken van journaalposten, maar geeft ook minder kans op brokken maken.” Accountants zijn immers “geliefde zondebokken geworden als bedrijfsbestuurders ongelukken begaan”, meent hij. “Als er van een kale kip niets meer te plukken valt, kloppen crediteuren en beleggers nogal eens bij de accountants aan die beter hadden moeten opletten”, daarbij verwijzend naar geruchtmakende incidenten zoals Vestia en Wirecard.

Controleplicht

De Waard vraagt zich af of het systeem wellicht op de schop moet, want de accountant wordt nog steeds betaald door het bedrijf dat wordt gecontroleerd. “Dat leidt tot belangenverstrengeling waardoor het eindresultaat op voorhand onbetrouwbaar is.” Hij ziet twee oplossingen voor zich: “Of het wettelijk verplichte controlewerk wordt overgedragen aan ambtelijke diensten die het deels - de Belastingdienst - toch al doen. Of de accountantsverklaring wordt afgeschaft.”

De Waard doelt op het afschaffen van de controleplicht, want dan wordt “niemand meer op het verkeerde been gezet” en komt er “lucht” voor het beroep. Accountants die daardoor hun werk zouden kwijtraken “kunnen altijd nog loodgieter of ic-verpleegkundige worden. Het is niet minder fascinerend en nuttig werk.”

De Volkskrant: ‘Misschien kunnen accountants beter loodgieters worden of ic-verpleegkundigen’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.